Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya Zeeland oroas av Kinas framfart

TT-AFP

Publicerad 2024-05-03

Bild från ett möte mellan Kinas utrikesminister Wang Yi och Nya Zeelands utrikesminister Winston Peters tidigare i år.

Nya Zeeland kritiserar Kina för att vara störa det säkerhetspolitiska läget i södra Stilla havet, området där önationen ligger.

– Kina har länge varit närvarande i Stilla havet men vi är allvarligt oroade över den ökande aktiviteten vad gäller säkerhetssektorerna, sade utrikesminister Winston Peters i ett tal om relationerna med Kina, i Auckland.

Kritiken ses som vågad och ovanlig eftersom Kina är Nya Zeelands främsta exportmarknad, inte minst för jordbruksprodukter som kött och mejerivaror. Nya Zeeland har också länge setts som ett västland som varit på god fot med Kina.

Men landet noterar med oro att Kina försöker få önationer i Stilla havet att lätta på banden med väst och välja Kina i stället. En pakt mellan Peking och Solomonöarna är ett exempel.

Kinesiska fartyg, om det så är kustbevakning, forsknings- eller militärfartyg blir en allt vanligare syn i Stilla havet.

Den regering Peters företräder har visat att den är mindre positivt inställd till Kina än tidigare regeringar. Tidigare i år uppmanade Peters nyazeeländarna att överväga att gå med i det så kallade Aukus-samarbetet, en pakt på det försvarsteknologiska området mellan Australien, Storbritannien och USA. Kina anser att Aukus-samarbetets udd är riktat mot Kina.