Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Största drönarattacken hittills mot Ryssland

Publicerad 07.46

Ett höghus i Moskvaförorten Ramenskoje träffades i attacken.

En människa dödades och tre skadades i en drönarattack mot Ryssland under tisdagsmorgonen.

Hundratals flygande bomber skickades mot mål långt in i landet – bland annat mot Moskva.

– Det är ett led i den ukrainska strategiska operationen att föra kriget till Ryssland, säger den pensionerade överstelöjtnanten Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ryssland

Attacken beskrivs som den mest omfattande hittills mot Ryssland. Ryska myndigheter uppger att man sköt ner 144 drönare, varav 20 i närheten av Moskva. Ett okänt antal uppges att tagit sig förbi det ryska luftvärnet.

Enligt Moskva oblasts guvernör Andrey Vorobyov träffades mål Moskvaförorterna Podolsk, Ramenskoje, Ljubertsy, Domodedovo och Kolomna, skriver Politico.

Bostadshus träffades

Enligt ryska myndigheter träffades bland annat två flerfamiljshus i Ramenskoje. En 46-årig kvinna uppges ha dödats och tre personer skadats vid attacken.

– Nattliga luftangrepp mot bostadsområden kan inte på något sätt betraktas som militära insatser, säger Kremls presstalesman Dmitrij Peskov till Reuters.

Joakim Paasikivi.

Joakim Paasikivi, tidigare lärare i militär strategi på Försvarshögskolan, tror inte att bostadshusen träffades avsiktligt.

– De här drönarna flyger autonomt och ganska långt och kan påverkas på olika sätt. Flygplatser och andra mål finns i närheten av bostadsområden och då kan det blir oavsiktliga skador, säger han.

Flygtrafiken stoppades

Trafiken på tre av Moskvas fyra stora flygplatser stoppades under sex timmar på grund av angreppet. Enligt nyhetsbyrån Reuters fick ett 50-tal flighter omdirigeras från flygplatserna i Domodedovo, Zjukovskij och Vnukovo.

Mål i minst nio ryska regioner angreps. Utöver de drönare som sköts ner i närheten av Moskva – ett område med 21 miljoner invånare – uppges bland annat 72 ha skjutits ner i Brjansk oblast i västra Ryssland.

Den ukrainska ledningen i Kiev har hittills inte kommenterat attacken.

Släckningsarbete efter en tidigare brand i ett oljeraffinanderi i ryska Novosjakhtinsk.

”Ska veta att de är i krig”

De senaste veckorna har ukrainsk militär flera gånger slagit till mot ryska kraftverk och oljeraffinaderier.

– Jag tror Ukraina gör det här av två skäl. Det ena är det som president Zelenskyj tidigare har sagt: ryssarna ska veta att de är i krig. De ska inte kunna säga att det som pågår är en militär specialoperation i Ukraina som inte berör dem, säger Joakim Paasikivi.

– Det andra är den fysiska strategiska effekten. Man slår mot flygbaser, flygplatser och strategiska industrier – olja, gas och en del andra – och det får över tid en effekt på den ryska industriella förmågan.

En ukrainsk soldat bär en drönare i Donetsk.

”På gränsen av sin förmåga”

Enligt Joakim Paasikivi är det troligen relativt enkla självstyrande drönare som har använts.

– Det man ser på de videoklippen är den vanliga ukrainska typen som har några meters spännvidd , ett tiotal kilo sprängladdning och som drivs av en mindre motor – ungefär som en mopedmotor med en propeller. Jag har inte sett några videofilmer på den nyare typen med jetmotor, men det är väl rimligt att tro att sådana har använts också.

Vad kan det här få för konsekvenser?

– Initialt inte mycket mer än det vi redan ser. Båda länderna slåss på gränsen till sin förmåga hela tiden. Det finns inga stora resurser som är dolda. Så jag tror inte att det kommer att påskynda krigsförloppet eller leda till en större upptrappning.

Följ ämnen i artikeln