Sköt mot gaybar i Oslo – får 30 års fängelse

TT

Publicerad 2024-07-04 12.16

Zaniar Matapour döms till 30 års fängelse för grovt terrorbrott efter skjutningen mot två barer i Oslo 2022.

Två män dödades och nio personer skadades i dådet, som skedde under den norska huvudstadens pridevecka.

Under natten till lördagen den 25 juni 2022 öppnade Matapour eld mot gäster på en bar i centrala Oslo. Sedan gick han vidare till en populär gaybar och fortsatte att skjuta. Två män i 50- och 60-årsåldern dödades och flera skadade fick vårdas på sjukhus.

Oslos pridefestival hade arrangerats under veckan och lördagens planerade parad ställdes in av säkerhetsskäl. Trots avrådan tågade en spontan parad med ett hundratal personer genom huvudstaden.

Kan överklaga

Den nu dömde 45-årige Zaniar Matapour greps strax efter dådet. Enligt åklagaren hade han svurit trohet till terrorrörelsen IS före skjutningen, vilket han nekat till. Norska säkerhetspolisen har känt till honom sedan 2015 och redan då fanns misstankar om radikalisering.

Zaniar Matapour, som är norsk medborgare av iranskt ursprung, är enligt rättshandlingar tidigare diagnostiserad med paranoid schizofreni. Han är den första som döms till 30 års fängelse för grovt terrorbrott efter en lagändring 2015.

Försvarsadvokaten Marius Dietrichson säger till NRK att det är troligt att domen kommer att överklagas.

– Vi måste naturligtvis gå igenom domen i detalj innan vi kan bestämma oss för om vi ska överklaga eller inte, säger han.

Miljoner i skadestånd

Minst 560 människor befann sig i området i centrala Oslo när Matapour öppnade eld. Totalt 312 personer har räknats som målsägande. Skytten döms nu till att betala över 110 miljoner norska kronor i skadestånd till offren.

Målsägande Espen Evjenth, som sköts i pannan under dådet, säger till tidningen VG att det är viktigt för de drabbade att samhället erkänner vad de utsatts för.

– Många har varit tveksamma till att kalla detta för terrorism. Vi hoppas att detta nu ska få ett slut, säger han.

Oslo Prides chef Dan Bjørke kallar det ”en viktig dag för queersamhället”.

– Mångfald är här – det kommer inte att försvinna. Det handlar om i vilken utsträckning vi som samhälle lyckas skapa utrymme för alla att känna tillhörighet och leva trygga, fria liv, säger han.