Två män döms till livstids fängelse efter skjutningen på Farsta torg

Publicerad 2024-06-03

Miolsz Olak, 20, och Ronnie Delen, 20, döms för dubbelmordet i Farsta.

I juni förra året sköt mannen över 20 skott med automatvapen på Farsta torg i södra Stockholm.

En 15-årig pojke och 43-årig man dog i skjutningen och ytterligare fyra personer skadades.

Nu döms Ronnie Delen, 20, och Milosz Olak, 20, till livstids fängelse för morden.

Mitt på ljusa dagen den 10 juni 2023 anlände Ronnie Delen och Milosz Olak tillsammans till Farsta torg i en orange BMW. Därefter klev Delen ut, riktade en Kalasjnikov mot en grupp människor och tömde magasinet.

15-åriga Elias och 43-åriga Tesfamichal dog av skotten och ytterligare fyra personer skadades.

Totalt utsattes ett 30-tal personer för livsfara, enligt tingsrätten.

Döms till livstids fängelse

Strax efter skjutningen kunde Delen och Olak gripas efter att polisen inlett en biljakt.

Under måndagen dömdes de till livstids fängelse för de två morden, 17 fall av mordförsök och för framkallande av fara för annan. Södertörns tingsrätt beslutar också att Milosz Olak ska utvisas då han inte är svensk medborgare.

– Det rör sig om en synnerligen hänsynslös skjutning en lördagseftermiddag när många personer var i rörelse på Farsta torg. De tilltalades agerande visar på en total likgiltighet inför andra människors liv, säger chefsrådmannen Agneta Kornstrand i ett pressmeddelande.

Ytterligare två män döms

Ytterligare två män, som är kusiner med varandra, ska ha varit involverade i skjutningen. Bland annat ska en av dem agerat spanare och befunnit sig vid platsen.

De döms till medhjälp till ett av morden och medhjälp till sju av mordförsöken. Straffpåföljden blir fängelse i 15 år och 10 månader respektive 12 år och 10 månader.

– Eftersom de två kusinerna endast döms för medhjälp till en del av brotten är straffvärdet för dem lägre. En av dem har dessutom bidragit med viktiga uppgifter inom ramen för en annan förundersökning. Han får därför straffreduktion för detta i enlighet med gällande lag, säger Agneta Kornstrand i pressmeddelandet.

Det nu splittrade Foxtrotnätverket ska ha beställt dådet som var en del av en konflikt med Dalennätverket, enligt åklagaren. Men utredningen har inte kunnat slå fast vem som var den tilltänkta måltavlan.

Följ ämnen i artikeln