FN-organ anklagar Israel för fångövergrepp

TT

Publicerad 2024-07-31 22.00

Israeliska soldater vid ingången till militärbasen Sde Teiman där nio soldater i veckan greps misstänkta för övergrepp mot en palestinsk fånge.

FN:s människorättskontor anklagar Israel för att utsätta fångar för tortyrliknande metoder.

Uppgifterna kommer samtidigt som flera israeliska soldater utreds för övergrepp – vilket lett till protester till stöd för soldaterna.

Organet för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter publicerade på onsdagen den starkt kritiska rapporten om israeliska övergrepp på främst palestinska fångar i den pågående konflikten.

Fångar och frihetsberövade utsätts för elektriska chocker, tvingas till sömnbrist och får hundar bussade på sig. Dessutom används så kallad skendränkning, då den frihetsberövade sänks ned i vatten.

Humanitär rätt

Enligt rapporten hölls över 9 400 ”säkerhetsfångar” av israeliska myndigheter i slutet av juni, uppger FN-organet.

FN:s människorättskommissarie Volker Türk säger i ett uttalande att Israels agerande innebär ”flagranta brott mot mänskliga rättigheter och internationell humanitär lag”.

Rapporten offentliggörs när frågan om soldaters behandling av fångar har blivit en splittrande politisk fråga i Israel. Anledningen är att nio soldater tidigare har frihetsberövats för övergrepp på fångar på militärbasen Sde Teiman i södra Israel.

En av soldaterna anklagades formellt för brott tidigare i veckan.

Fler anklagelser

Gripandena och förhören väckte ilskna protester, där hundratals demonstranter samlades utanför militärbasen och bröt sig in på området där de drabbade samman med säkerhetspersonal innan de tvingades ut. Bland demonstranterna fanns parlamentsledamöter tillhörande den högerextrema falangen inom regeringen.

Händelsen har skapat splittring i de högsta leden i Israel – där försvarsminister Yoav Gallant anklagat säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir för att ha hejdat polisens ingripande mot demonstranterna.

Israels militärchef Herzi Halevi har tidigare sagt att han ger sitt fulla stöd till utredningen. ”Det är den här typen av utredningar som skyddar våra soldater i Israel och världen och som upprätthåller våra värderingar”.