Oron före kvinnans död: "Kan vara mördad snart"

Paulina Monzón/TT

Publicerad 05.35

Falu tingsrätt och Förvaltningsrätten i Falun. Arkivbild.

Kvinnan anmälde mannen och sökte sig till ett skyddat boende. Kort efter att ha återvänt till honom hittades hon död.

Nu inleds mordrättegången mot den tidigare våldsdömde 53-åringen.

– Det här våldet är systematiskt och det här är den yttersta konsekvensen, säger Camilla Andersson från Roks.

Den 15 mars hittas en 38-årig kvinna död i en lägenhet i centrala Borlänge. Hon ligger mitt på golvet i köket. Hon har skador på halsen och bedöms ha legat där ett tag.

En 53-årig man hon har haft en relation med har själv larmat.

Mannen påstår att han sovit hela natten efter att paret bråkat, och att han hittat henne död på morgonen. Flera grannar vittnar dock om tumult från lägenheten under natten och mannen har rivmärken i ansiktet. Han grips på plats.

Sökt hjälp

Ungefär två veckor tidigare har kvinnan sökt hjälp på ett skyddat boende. För personalen beskriver hon relationen som ”turbulent” men verkar inte se sig själv som våldsutsatt, trots att hon vittnar om fysiskt och psykiskt våld. Något som är vanligt enligt personalen: en normaliseringsprocess.

När anställda på det skyddade boendet får veta vem kvinnans partner är blir de genast oroliga. Andra kvinnor har tidigare varit i behov av skydd från honom, noteras det i personalens anteckningar. Han är ”mycket välkänd för sitt våldskapital”.

”Mycket utsatt situation”

Personalen anser att kvinnan är i en mycket utsatt situation och tycker att hon ska få skydd på annan ort. Hon vill ha hjälp med sitt missbruk, men upplevs inte som helt redo för att ta det steget än. I anteckningar beskrivs att kvinnan har flera sårbarhetsfaktorer.

Sådana faktorer kan vara avsaknad av socialt nätverk, pågående missbruk, avsaknad av inkomst och tidigare våldsutsatthet.

– De här kvinnorna är extra sårbara och där behöver samhället vara än mer lyhört, säger Camilla Andersson, ordförande på Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks).

Svårt att lämna

Personalen har ”en extremt dålig magkänsla” och råder henne att stanna. Men efter bara ett dygn lämnar hon boendet.

Att lämna en våldsam relation är en komplicerad process som inte kan skyndas på av utomstående, framhåller Camilla Andersson.

– Då kanske vi snarare stjälper henne. Det krävs att vi stöttar upp till den dag då hon är redo eller har tillräckligt med kraft för att lämna relationen.

I boendets anteckningar syns personalens uppgivenhet och oro: ”Någon av oss säger att det här är en kvinna som skulle kunna vara mördad snart.”

Elva dagar senare är hon död.

53-åringen står nu åtalad för mord, misstänkt för att ha dödat henne genom strypvåld. Han nekar till brott. Rättegången i Falu tingsrätt inleds på torsdagen.