Studentprotester pausas för EU-val

Ellen Ahinko Andersson/TT

Publicerad 2024-06-08

Studentprotest utanför Göteborgs universitet.

Efter fyra veckors propalestinska protester framför Göteborgs universitet tvingas nu demonstranterna packa ihop sina tält inför söndagens val.

– Byggnaden vid Vasaplatsen är en vallokal, säger polisens presstalesperson Christian Brattgård.

Polisen har uppmanat de protesterande att lämna området framför universitetet inför valdagen. På Vasaplatsen fanns på lördagsförmiddagen ett 20-tal tält.

– Men vi håller på att packa ihop nu, säger Jonatan Michaneck som sitter vid ett av tälten, till TT:s reporter på plats.

Han säger att studenterna kommer att följa polisens beslut men att manifestationen åter kommer att synas på samma plats under nästa vecka.

Enligt polisen ställs två lagar mot varandra i helgen, när lokalen ska användas som vallokal.

Att kunna rösta på ett tryggt sätt väger enligt polisen tyngre än yttrandefriheten i detta fall.

– Byggnaden vid Vasaplatsen är en vallokal. Och då har Polismyndigheten gjort bedömningen att manifestationen under valdagen kommer att betraktas som en ordningsstörning, säger polisens presstalesperson Christian Brattgård.

Från klockan 8 på valdagen gäller beslutet och då får alltså ingen manifestation ske framför byggnaden.

Manifestationen handlar bland annat om krav på att universitet fördömer Israels attack mot Gaza och bryter samarbeten med israeliska universitet.

Vid 16.30-tiden meddelade polisen att området var tömt och att samtliga tält framför byggnaden hade flyttats. Allt gick enligt polisen lugnt till.

Följ ämnen i artikeln