WHO: Inga bevis för att människor som haft covid-19 är immuna
Uppdaterad 2020-04-19 | Publicerad 2020-04-18
Folkhälsomyndigheten har lyft fram flockimmunitet som det enda sättet att stoppa coronasmittan.
Men nu slår Världshälsoorganisationen, WHO, larm om att det inte finns några bevis för att den som haft covid-19 är skyddad mot sjukdomen.
Om en tillräckligt stor andel av befolkningen har haft covid-19 kommer det ge ett skydd även för dem som inte varit sjuka. Flockimmunitet har beskrivits som en oundviklig konsekvens av pandemin – och det enda som kan få stopp på smittspridningen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har uppgett att Folkhälsomyndighetens modeller tyder på att Stockholm kan nå dit redan nästa månad.
– Vi vet inte exakt när den kommer, det beror på hur utvecklingen fortsätter, sa han tidigare i veckan.
WHO: ”Har inga bevis”
Detta bygger på att den som haft covid-19 utvecklar antikroppar som skyddar mot sjukdomen. Men vid en presskonferens på fredagskvällen gick Maria Van Kerkhove, epidimiolog vid WHO, ut och sa att det inte finns några bevis för att covid-patienter utvecklar immunitet.
– Många länder satsar på antikroppstester för att försöka mäta immunitet. I nuläget har vi inga bevis för att ett sådant test kan visa att individer är immuna eller skyddade mot sjukdomen.
Hon fortsatte:
– De här testen mäter nivån av antikroppar, men det innebär inte att den som har antikroppar är immun.
Sverige planerar storskaliga tester
Tidigare under fredagen uppgav Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att immunitetstester kommer att påbörjas i nästa vecka.
– Har vi en situation i sommar där vi ser att vi smittspridningen är mycket begränsad och en stor andel av befolkningen är immun så är det mycket möjligt att man kan lätta på begränsningarna som införts, sa hon.
Provtagningen kommer genomföras med hjälp av frivilliga hälsorapportörer och insamling av blodprov från slumpvis utvalda personer.
Vid sidan av detta kommer även personer i samhällsviktig verksamhet testas för sjukdomen. Enligt socialminister Lena Hallengren kan så många som 100 000 personer provtas varje vecka. Då görs dock ingen antikroppsmätning.
Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten om de nya beskeden från WHO.
PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper
Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.