Larmet från hemtjänsten i Stockholm: Det är kaos
Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-19
På sjukhusen är smittskyddet rigoröst.
Men inom hemtjänsten gäller andra förhållningsregler.
– Vi har ingen skyddsutrustning, knappt handsprit. Det är helt ohållbart, säger en hemtjänstanställd i Stockholmsområdet.
För några dagar sedan dog en hemtjänstanställd i 50-årsåldern i Skellefteå. Det är oklart om personen smittats i jobbet. Men dödsfallet har aktualiserat risken för smittspridning inom hemtjänsten.
Många anställda i hemtjänsten runt om i landet har hört av sig till Aftonbladet och uttryckt sin oro. Det gäller inte minst i Stockholmsområdet där smittspridningen är som mest omfattande. Oron gäller både risken att själva smittas och risken att smitta andra.
– Det är kaos. Det är många som säger upp sig på grund av hur det ser ut, säger en person i den kommunala hemtjänsten i Värmdö kommun utanför Stockolm.
– Det finns inga förberedelser, inga skyddskläder. Det känns som att man inte gör någonting för att skydda våra äldre.
– Jag är mer rädd för att smitta mina kunder än att smittas själv. Man kan gå runt och vara symtomfri och ta kål på alla våra kunder inom hemtjänsten.
”Inga bevis att han var smittad”
Enligt kommunens direktiv arbetar personalen inte med munskydd eller skyddskläder om det inte finns misstanke om smitta.
Finns misstanke om smitta ska personalen kontakta sjukvården för vidare undersökning.
– Vi har en kund som har haft misstänkt corona. Men han ville inte låta sig testas. Så då var vi tvungna att fortsätta åka dit utan skyddskläder eftersom det inte fanns några bevis på att han var smittad. Och efter det måste vi fortsätta åka till våra andra kunder, säger den hemtjänstanställde.
Mahria Lövkvist är tillförordnad vård- och omsorgschef i Värmdö kommun. Hon kommenterar uppgifterna i ett mejl till Aftonbladet:
”Vi vet och förstår att det finns oro i våra vård- och omsorgsverksamheter, vi hanterar den varje dag och för tät dialog med verksamheterna. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, både gällande skyddsutrustning och hantering vid eventuell smitta.”
”Oacceptabelt jobba i sådana villkor”
Folkhälsomyndigheten klassar olika smittor enligt en fyrgradig skala, där klass 4 är farligast och klass 1 lindrigast. Coronaviruset räknas som riskklass 3, precis som mjältbrand, tbc och malaria.
– Det ringer medlemmar och berättar att de har jobbat med bekräftat smittade personer helt utan skyddsutrusning. Det är helt oacceptabelt att jobba på sådana villkor, säger Elisabeth Antfolk, ordförande för Kommunals Stockholmssektion för privat vård och omsorg.
– Enligt Arbetsmiljöverkets klassificering är det fullt jämförbart med att helt oskyddad gå och arbeta med asbestsanering. Det är det vi förväntas göra i hemtjänsten och äldreomsorgen där inte skyddsutrustning finns.
Det är i hög grad politiska beslut som ligger bakom situationen, menar Elisabeth Antfolk.
– Många som jobbar inom hemtjänsten har otrygga anställningsformer. De visstidsanställda riskerar sin försörjning om de säger ifrån. Och de har i många fall inte råd att själva känna efter om de är sjuka eller inte.
Kommunals krav
Nu kräver Kommunal bättre skyddsutrustning inom äldreomsorgen. Enligt förbundet ska skyddsutrustning för personalen vara obligatorisk redan vid misstanke om smitta. I annat fall kommer arbetet att stoppas på grund av smittorisken.