Antiislamist sprejade pojke – greps av polis

TT-NTB

Uppdaterad 2020-06-15 | Publicerad 2020-06-14

Ledaren för en norsk antiislamsk grupp har gripits efter att ha angripit en pojke med självförsvarssprej. Arkivbild.

Ledaren för den antiislamiska gruppen Stoppa islamiseringen av Norge (Sian) misstänks för brott sedan han på lördagen sprejade en 16-årig pojke i ansiktet med självförsvarssprej.

Ledaren Lars Thorsen och andra Sian-medlemmar delade ut flygblad i Drammen, några mil väster om huvudstaden Oslo, när pojken försökte rycka åt sig materialet, rapporterar lokaltidningen Drammens tidende. Thorsen sprejade då pojken i ansiktet med en laglig sprej innehållande färg och svidande ämnen.

Polis befann sig redan på plats och grep omedelbart Sian-ledaren.

– Det är själva användningen av sprejen. Det är inte tillåtet att använda den så, säger insatschefen Tore Grindem till Drammens tidene.

Thorsen själv menar att det var han som blev angripen.

"Jag neutraliserade honom på det mest humana sätt jag kunde, med laglig försvarssprej. Han hade tur att han inte fick gå hem med tänderna i en plastpåse", skriver han i ett mejl till tidningen.

Den lilla grupperingen Sian orsakade rubriker när den i fjol försökte bränna ett exemplar av Koranen i Kristiansand. Händelsen ledde bland annat till ett officiellt fördömande från Turkiet och att den norska flaggan brändes under protester i Pakistan.

Följ ämnen i artikeln