Greps för massmord

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-10-17

02.25 i natt - polisen slog till på hotell i Lund

RISKERAR LIVSTIDS FÄNGELSE Sent i natt greps Abdi Qeybdiid av svensk polis på order av internationella åklagarkammaren i Göteborg. Den misstänkte massmördaren var på besök i Sverige för att medverka på en föreläsning finansierad av statliga Sida. Om han döms riskerar han livstids fängelse. Enligt somalier bosatta i Sverige ledde Abdi Qeybdiid mördarmilisen under inbördeskriget.

Här grips den misstänkte massmördaren från Somalia på ett hotell i Lund.

Abdi Qeybdiid kan ha tusentals liv på sitt samvete.

Svenska staten finansierade hans besök i Sverige.

Nu väntar åtal för folkmord.

Abdi Qeybdiid greps klockan 02.25 av specialpolis på Hotel Concordia i lund.

Polisen slog till mot ett av hotellets rum. En yrvaken Abdi Qeybdiid fick identifiera sig. Och packa resväskan som en av poliserna bar ut till den väntande bilen utanför hotellet.

Liten och tunn

Abdi Qeybdiid såg liten och tunn ut, med rakat huvud, inte alls som den hårdföre befälhavaren på videofilmen.

Han fördes redan i natt upp till Göteborg där han anhölls. I dag förhörs han av poliser, specialutbildade på utredning av brott som skett utomlands.

Han är misstänkt för ett av de allvarligaste brott världen känner till: folkmord.

Abdi Qeybdiid hann bara vistas någon dag i Sverige innan hans forna landsmän upptäckte honom.

-Han är ökänd sen inbördeskriget då han ledde milisen, säger Jama, 30.

Sida betalade

Mannen med de vassa anletsdragen var krigsherren Aidiids högra hand på 1990-talet i Somalia. Nyss utsågs han till ny polischef i huvudstaden Mogadishu.

Jama reagerade våldsamt när han insåg att "bödeln från Somalia" befann sig i Sverige på en konferens i Lund - finansierad med statliga pengar från Forum Syd och Sida.

Jama har en 14 år gammal amatörvideofilm med plågsamma och närgångna bilder från skräckens Somalia.

-Den har filmats av en Qeybdiids män och är nära fyra timmar lång. Den hamnade i "orätta händer" och dök upp första gången för något år sedan, säger Jama.

Qeybdiid syns i bild och berättar att han kommer att ha slutfört sitt uppdrag inom kort. Två unga pojkar förhörs.

-Vad heter du? Vilken grupp tillhör du? Vilka försvarar du dig emot?

Rädda pojkar

Pojkarna ser rädda ut. En av dem har kamouflagekläder. I nästa sekvens sitter de under ett träd. Ett automatvapen avfyras. Pojkarna rycker till och sjunker ihop till orörlighet.

Jama var i samma ålder, runt 15, när han och hans familj flydde från Mogadishu. De tvingades längre och längre söderut och hamnade till slut i ett flyktingläger i Kenya. Jama tog sig till Sverige via Ryssland. Idag arbetar han som programmerare.

Riskerar livstid

I går fick polisen i Kortedala i Göteborg en kopia av videon. Och en anmälan. Strax före klockan 21 i går kväll beslutade kammaråklagaren Mats Sällström vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg att inleda en förundersökning. Konferensen i Lund var slut, Abdi Qeybdiid skulle återvända till Somalia. Men han greps innan han hann försvinna.

Abdi Qeybdiid är misstänkt för folkmord. Han riskerar livstids fängelse om han döms.

Jama heter i verkligheten något annat.

Kerstin Danielsson