Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Priserna stiger igen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-14

Borätterna blir dyrare

Köparna har hittat tillbaka till bostadsmarknaden.

Nu ökar priserna på borätter igen.

– Vi har blivit lite mer optimistiska, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.

Sverige befinner sig mitt i sin värsta kris sedan andra världskriget. Men på bostadsmarknaden har lågkonjunkturen tagit paus – åtminstone tillfälligt

Förvånad

I april ökade priserna i storstadsregionerna med mellan 6 och 12 procent.

– Jag är förvånad över att priserna har gått upp som de har gjort. Men räntan har blivit lägre och vi får signaler om att det börjar komma några ljusglimtar i USA igen, säger Claudia Wörmann som är analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Jämfört med april förra året har dock priserna sjunkit något i Stockholm, Göteborg och Malmö. Och bedömare spår att priserna kommer att falla igen när varslen blir till uppsägningar.

– Det spelar ingen roll hur låg räntan är: har du inte pengar eller inkomst kan du inte köpa bostad, säger Claudia Wörmann som dock inte själv vill göra några prognoser över hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas framöver.

Prisfallet på borätter

i höstas har också lett till ett nytt beteende bland bostadsspekulanterna, enligt Claudia Wörmann.

Dragit lite i bromsen

– Vi började med en försiktighetsåtgärd: att sälja först och köpa sen. Det är ganska vanligt fortfarande. De som flyttar nu är ganska säkra på sin framtid och sin inkomst. Man har dragit lite grann i bromsen.

Och medan en attraktiv lägenhet tidigare såldes på en vecka är det i dag vanligare att den ligger ute betydligt längre innan den blir såld.