Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kraftigt fall på Stockholmsbörsen

Publicerad 2016-06-27

En finansiell chockvåg sköljde över världen och världsbörserna föll som stenar efter beskedet om att britterna vill lämna EU under fredagen.

Stockholmsbörsen, som var midsommarstängd, föll rejält när handeln drog igång.

– Det blir en en väldigt svart måndag, säger chefsanalytikern Peter Malmqvist.

Kraftigt ras på Stockholmsbörsen efter brexit.

Beskedet att britterna vill lämna EU överraskade många och utlöste en chockvåg genom de finansiella marknaderna under fredagen. Totalt minskade det samlade börsvärdet i världen med mer än 2 000 miljarder dollar, motsvarande cirka 17 000 miljarder kronor, enligt Reuters.

Stockholmsbörsen, som höll midsommarstängt på fredagen, föll med omkring sex procent under den inledande handeln på måndagen.

Blir en svart måndag

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, säger att kursutvecklingen i Tyskland och Frankrike är en bra måttstock för hur utvecklingen kan bli på svenska marknaden.

Där föll börsen 5-7 procent under fredagen.

– Det ger en ganska bra uppskattning om hur stort fall det blir inledningsvis iallafall, säger han, och fortsätter:

– Det blir nog en väldigt svart måndag, både för Stockholmsbörsen och internationellt. Vid kritiska situationer blir det oftast stor dramatik på börsmarknaden, vilket vanligtvis leder till kraftigt fall under två dagar men som sedan brukar återhämta sig den tredje dagen.

Troligast - ett snabbt utträde

Hur det blir framöver kan ses genom två olika scenarion, enligt Malmqvist.

– Antingen kommer Storbritannien behandlas med vänlighet av övriga EU-länder och att man gemensamt försöker lösa detta jättelika problem på bästa sätt. Det andra är att man vill se ett utträde fortast möjligt, vilket ju har dominerat debatten under hela helgen.

Ett sådant scenario, tillsammans med att flera av Storbritanniens EU-representanter nu tvingas lämna sina poster, tror Malmqvist kan utlösa ett ännu större börsfall under de kommande 2-4 veckorna. Dock tror han att EU-ledarna kommer försöka nå en lösning med Storbritannien så fort som möjligt.

– Svängningarna kommer göra att politikerna blir mer villiga att lösa detta. Däremot får vi nog leva med att flera EU-länder kommer ställa krav på liknande folkomröstningar framöver, säger Peter Malmqvist.

Ytterligare aspekter som just nu skapar oro på finansmarknaden är även spekulationerna om att eurozonen kan spricka. Det gjorde att Spanien och Italiens börser föll extra kraftigt i fredags enligt Malmqvist.

Kan påverka svensk ekonomi

Ett börsras riskerar dock inte att påverka den svenska ekonomin på kort sikt men däremot blir det problem om det håller i sig i månader.

– När Greklandskrisen blommade ut första gången 2011 föll börsen kraftigt med 20-25 procent. Det var väldigt illa för Grekland och eurozonen men svensk ekonomi fortsatte att utvecklas bra. Om oron kring Storbritannien och EU håller i sig i 2-4 veckor blir påverkan på de svenska finanserna inte så stor men blir det tre månader kan det få stora negativa effekter.

Vilket råd ger du privatpersoner i det här läget?

– Grundregeln är att sitta still i båten, då du annars riskerar att hoppa ur på fel nivå. Om du tänkt sälja kan det vara bra att börja med 20 procent. Man ska aldrig sälja allt på en gång. Funderar du på att placera finns goda möjligheter att köpa till lägre priser i dag. Investeringar ska dock ske stegvis i detta extremt riskfyllda läge. 20 procent av kapitalet är en bra början, säger Peter Malmqvist.

Även Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, tror att det blir ett börsfall under måndagen - sett till utvecklingen på de europeiska börserna under fredagen.

– Det kommer att bli en viss turbulens på marknaderna framöver.

Hatzigeorgiou förklarar att det var två faktorer som gjorde att de europeiska börserna föll så kraftigt under fredagen.

Fanns ingen plan B

– Dels hade flera bedömare räknat med ett bremain, vilket fick börserna att klättra inför omröstningen, och innebar att fallhöjden blev större efter brexit. Hade man inte tagit ut segern i förskott hade börserna förmodligen inte fallit lika mycket.

Den andra anledningen beror på att oron och osäkerheten ökat, vilket leder till större fall.

– Då det inte fanns en tydlig plan B så har börserna efter brexit blivit mer nervösa.

Dock ska man inte likställa börsutvecklingen med svensk ekonomi enligt Hatzigeorgiou.

– Ett temporärt börsfall kommer inte omedelbart att påverka svensk ekonomi. Däremot om det blir permanent kan det leda till att svenska hushåll drar ned på konsumtionen och företagen avvaktar med sina investeringar. På sikt kan det ge effekt på jobb och tillväxt.

”Blir en smutsig skilsmässa”

Likt Peter Malmqvist tror även Andreas Hatzigeorgiou att EU:s medlemsländer kommer försöka få igång förhandlingarna med Storbritannien så fort som möjligt. Samtidigt finns misstankar mot att Camerons efterträdare kommer att försöka fördröja processen.

– Mycket talar för en smutsig skilsmässa då britterna bara har två år på sig efter att samtalen inletts vilket gör att de nog kommer försöka vinna tid genom att dra ut på samtalen.

Samtidigt tror han att EU kommer undvika att ge Storbritannien en alltför stor gräddfil i förhandlingarna, då det kan leda till fler utträden.

– För Sverige finns det ett stort intresse av att förhandlingarna inleds snarast och att avtalen blir bra då vi är beroende av handeln med Storbritannien och att handelsvägarna därför hålls öppna.

Vad är ditt råd till privatpersoner?

– Det är klokt att inte drabbas av panik eller agera i alltför mycket affekt. Samtidigt bör man följa utvecklingen noggrant och hålla sig uppdaterad med de kommande förhandlingarna.