Svenska Cilla kan tvingas rycka ut

Publicerad 2013-04-18

En timme från West är svenska Cilla Wichmann redo att rycka ut.

Nu kan hon bli en av räddningsarbetarna som kallas till explosionsområdet.  

– Jag är på standby, säger hon till Aftonbladet.

Klockan är fem på morgonen lokal tid i Texas.

Men svenska Cilla Wichmann, 34, som bor i Terrell en timme från staden West är vaken.

Hon arbetar som Animal control officer och är nu standby, som hon själv kallar det, redo att rycka ut till West.

– De kan ringa när som helst och säga att jag ska åka dit.  Vanligtvis i sådana här situationer går vi inte in förrän de har säkrat området. Det verkar inte som om de kan säkra området förrän det ljusnat, om tre till fyra timmar, berättar hon.

På plats gör hon allt som en svensk djurambulans gör. Det handlar om första hjälpen men också om att identifiera djur och underrätta ägarna om djuren lever eller är döda.

”Gör bara mitt jobb”

– Om jag får rycka ut är det nog det värsta jag har varit med om. Det är svårt att säga vad man kommer att mötas av, det vet man nog inte förrän man är på plats.

Hon är inte orolig över att behöva kallas ut till området där den forna konstgödselfabriken stod.

– Nej, jag gör bara mitt jobb. Det som oroar oss mest nu är att det är oväder på väg in. Det räknas komma in området om en timme. Regn, åska, blixtar, hagel – det blir inte roligt, säger hon.

Nu sitter hon vaken och följer de lokala nyhetsrapporteringarna.

– West är en stad med 2500 invånare och den är praktiskt taget utplånad. Nu gäller det bara att hjälpa och lugna så många som möjligt, säger hon och fortsätter

– De har precis bekräftat att sex brandmän och en polis saknas, över 200 är skadade varav flertalet barn och att två ambulansmän har dött. Det här drabbar väldigt många. När något sådant här händer så kommer hela samhället närmare varandra, alla försöker hjälpas åt.