Bombarnas mamma med på terrorlista

Publicerad 2013-04-27

Lades till på listan av CIA – för 18 månader sedan

De misstänkta bostonbrödernas mamma Zubeidat Tsarnajev ska finnas med på en terrorlista i USA.

CIA ska ha lagt till hennes namn på listan – redan för 18 månader sedan.

Nu utreds brödernas mamma.

Mamman Zubeidat Tsarnajev ska ha lagts till på en terrorlista i USA av CIA omkring 18 månader innan bombdådet i Boston, rapporterar Sky News.

Mamman utreds som ”intressant”

Uppgifterna kommer från två amerikanska tjänstemän. Terrorlistan innehåller namn på kända och misstänkta terrorister.

Att man hamnar på listan innebär inte att man blir övervakad eller får reserestriktioner. Enligt Sky News rapporterar flera medier att brödernas mamma nu utreds som en ”intressant person” och för att ha radikaliserat sin äldsta son.

Mamman nekar till att hennes två söner på något sätt ska ha varit inblandade i bombningen i Boston. Hon hävdar att de är offer för en konspiration och menar att hon har sett en video där sonen Tamerlan Tsarnajev grips.

”Varför åkte jag till USA?”

I en rysk intervju har Zubeidat Tsarnajev sagt att hon ångrar att familjen flyttade till USA, rapporterar Sky News.

– Mina barn skulle vara med oss och vi skulle må bra. Så ja, jag skulle föredra att inte bo i USA nu. Varför åkte jag ens dit? Jag trodde att Amerika skulle skydda oss, våra barn, att det skulle vara tryggt, ska hon ha sagt enligt Sky News.

Tamerlan Tsarnajev, 26 och hans yngre bror Dzjochar Tsarnajev, 19, satte skräck i Boston under nästan en hel vecka efter bombdramat vid målgången till Boston Marathon. Tre personer omkom och över 170 personer skadades när de två bomberna exploderade.

Tamerlan Tsarnajev dog efter en eldstrid med polisen och 19-årige Dzjochar Tsarnajev grips vid liv – efter nästan ett dygns intensiv polisjakt.