Jobb och utbildning i fokus på årets sista debatten

Publicerad 2013-06-12

I dag hölls riksdagsårets sista partiledardebatt.

En utav debattens höjdpunkter var när Mikael Damberg (S) lämnade över en lista med konkreta förslag över hur man kan skapa fler jobb i Sverige - men fick hårt mothugg av partiledarna i alliansen.

Våra reportrar på plats rapporterade direkt från debatten.

13:16

Jonas Sjöstedt tar replik på Hägglund och debatten närmar sig sitt slut. Han lyfter jämställdhetspolitik och undrar vilket idealland som KD-ledaren här.

– Det är Sverige, men jag tycker inte allt fungerar perfekt här. Jag tror att människor är olika och därför ska man ha makten att välja själv.

Enligt Sjöstedt så pekar replikskiftet på skillnaden mellan höger och vänster.

– Vi har drivit på för jämställdhet, medan ni alltid har stretat emot.

Hägglund säger att det finns en skiljelinje - men att det handlar om hur KD vill låta människor bestämma själva.

– Jonas Sjöstedt har en annan syn på människan, att allt ska beslutas med offentliga medel.

Då är debatten över.

13:12

Jimmie Åkesson tar replik på Hägglund. Han säger att KD-ledaren är så nära men ändå så långt borta.

– Det saknas en dimension i analysen, nämligen 40 års massinvandring. Varför sker det bara i invandrartäta förorter? Genom en massinvandring har man fyllt på med människor som lever i parallella samhällen.

Men enligt Hägglund så kan man inte förstå hur SD tänker - då de delar upp människor i grupper.

– Sverige ska vara öppet för andra som har skyddsskäl och vi ska se den enskilda människan. Alla människor är lika mycket värda, där går skiljelinjen mellan oss.

13:08

Men Hägglund nämner också de goda krafter inom civilsamhället som stod emot våldet. Rektorn som sov över i skolan och de som röjde upp i bråtet. Han menar att mycket kan göras i skolan.

– Det gäller att ha positiva förväntningar, inte utmåla skolelever som offer. Det legitimerar beteende som inte är acceptabelt.

13:04

Göran Hägglund inleder sitt anförande, dagens sista, med att skämta om att det är så få ledamöter kvar. KD-ledaren fokuserar på etik och moral, och han nämner problemen i Husby som ett exempel. Han menar att skyldigheterna har glömts bort, medan rättigheterna fortfarande står i fokus.

– Vi lever i en fantastisk välfärd och alla har tillgång till fri skola och sjukvård. Vi lever i en utvecklad demokrati och det gäller alla delar av landet, även i Husby. Ändå så har vi fått höra att våldet som utövas är av uppgivenhetens natur. Men inget rättfärdigar brinnande bilar. Det finns inga skäl att bete sig på ett sådant sätt.

Hägglund menar att det från vänsterhåll där det personliga ansvaret helt försvunnit.

– Man kan inte säga det och sedan komma med en rad förklaringar och ursäkter. Här finns inga men, det egna ansvaret finns alltid där. Vänstern målar upp strukturer och förtryck. De målar ut folk som offer som har rätt att känna sig kränkta.

12:56

Annie Lööf tar också replik på V-ledaren. Hon går hårt mot Sjöstedts parti. Hon synar V:s påstående om att vara ett feministiskt parti.

Lööf menar att påståendet inte stämmer eftersom Sjöstedt bland annat vill avskaffa rutavdraget.

– Varför får de företag som bygger sjukhus vinst men inte de som tar hand om de sjuka, frågar sig Lööf.

Som väntat avfärdar han detta:

– Vår politik främjar jämställdhet. Ja, vi bryr oss mer om de som jobbar inom verksamheten.

12:50

Jan Björklund (FP) tar replik på Sjöstedt och frågar om V kan tänka sig att stödja en regering som vill ha kvar vinster i välfärden.

– Vårt mål är att ta bort vinster i välfärden och vi har sagt att vi inte kommer sitta i en regeringen som stödjer vinter i välfärden. Det klart att det finns grader i helvetet och då väljer jag hellre Stefan Löfven som statsminister, säger Sjöstedt.

12:38

Jonas Sjöstedt (V) inleder som väntat sitt anförande med att ta upp kritiken om vinter i välfärden. Han lyfter upp exemplet med John Bauer-koncernen, som i dag meddelade sin konkurs.

– Elever och personal lämnar till sitt öde. Det är bara möjlighet i ett land som anpassats efter skolkoncernens behov inte eleverna. Vi ser hur det vinsttänkande påverkar hela undervisningen, säger Sjöstedt.

V-ledaren vill att varje skattekrona ska användas till det de är avsedda till – att förbättra verksamheten – inte som vinstutdelning.

12:35

Göran Hägglund tar även han replik på Åkesson. Han tar upp problemen i Husby - där han menar att en överlägsen majoritet inte satte bilar i brand.

– En del med utländsk och några med svensk bakgrund gjorde det. Då ska man ta i tu med dem. Men Åkessons lösning är att vi ska kraftigt minska invandringen. Vi ska ta i tu med det verkliga problemen.

Enligt Åkesson tar inte Hägglund problemen på allvar.

– Du pratar om fasoner och dumheter. Detta är det yttersta tecknet på hur segregerat vårt samhälle är. Man bränner bilar och skolor. Det är för tunt att kalla för dumheter och fasoner.

Men KD-ledaren menar att det är de som betett sig illa som ska straffas.

– I din värld ska hela folkgrupper ställas till svars. Min uppfattning är att det är Åkessons politik som leder till splittring.

12:30

Jonas Sjöstedt tar också replik på Jimmie Åkesson.

– Andelen kvinnor i SD:s riksdagsgrupp är lägre än i Iraks parlament. Är du nöjd med det?

Åkesson:

– Nej.

Sjöstedt:

– Men ni har ingen jämställdhetspolitik och ingen klimatpolitik. Det hela kokar ned till att att allt är invandrarnas fel.

Åkesson menar att problemen i hans riksdagsgrupp är hans partis problem, ingen annans. Han menar också att V är familjens största fiende.

12:25

Annie Lööf tar replik på Åkesson och kallar hans anförande för obehagligt. Hon menar att Åkesson aldrig har några lösningar på de problem som han tar upp. Lööf säger att det enda som SD sagt är att de vill ha mer samhällsorientering.

– Är det den enda lösningen för de som saknar jobb? Det är en enda verkningslös åtgärd som Åkesson har på sin "att göra"-lista.

Men Åkesson menar att problemet kvarstår, de som är ansvariga vill inte diskutera frågan i sak.

– För varje dag som går när det kastas beskyllningar så blir problemen värre.

12:20

Fredrik Reinfeldt tar replik på Åkesson. Han tar upp att flera SD-ledamöter uttryckt sig rasistiskt och synts med järnrör på stan. Han menar att Åkesson då alltid skyller på att det är enstaka händelser.

– Men när det gäller invandrarna så drar han alla över en kam. Det är en man med dubbla agendor.

Åkesson menar att Reinfeldt raljerar precis som vanligt.

– Det är lätt att göra när någon säger saker som är tabu i Sverige, de som inte spelar med i spelet utan tar upp problemen.

Men enligt Reinfeldt så skyller Åkesson alltid på invandrarna, och ofta muslimerna.

– Det landar alltid i ett mycket obehagligt samhälle.

SD-ledaren menar att det är samhället som Reinfeldt varit med och skapat som är obehagligt.

12:15

Åkesson lyfter Helsingfors som ett exempel på en stad där inkomstklyftorna är högre än i Stockholm.

– Men varför bränns det då inga bilar där? Eller på den svenska landsbygden, där ungdomsarbetslösheten är stor i bruksorter. Det är inte resursbrist som är problemet, vi måste komma åt problematiken på djupet. Vårt lands slits isär på grund av segregation, då parallella samhällen skapats.

Åkesson nämner även den landsbygdssatsning som partiet lyft på sistone.

12:11

Jimmie Åkesson (SD) inleder sitt anförande med att tala om kravallerna i Husby. Han säger att det hänt kontinuerligt de senaste åren.

– En stor del av det vi har att hantera beror på den förda splittringspolitiken och den förda invandringspolitiken. Det har precis samma relevans nu som för ett år sedan. Ingenting har hänt, det är samma verklighetsfrånvända analyser.

Enligt Åkesson säger motståndarna alltid på invandrarna, vilket han inte menar är sant.

– Jag skyller på våldsverkarna och de politiker som är ansvariga. Utan en öppen och saklig debatt kommer vi aldrig komma åt problemen. Problemen i förorterna har sin grund i en aktiv splittringspolitik. Invandringspolitiken måste bli mer ansvarsfull. Alla reformer blir verkningslösa om problemen fylls på.

12:05

Nu tar Jonas Sjöstedt replik på Annie Lööf. Han tar upp den omskrivna Nuon-affären, som han menar är den sämsta affären i svenskt näringslivs historia.

– Ansvarig var din företrädare Maud Olofsson, så spara lite på ert skryt om företagande, säger Sjöstedt.

V-ledaren menar också att apotekreformen innebär att apotek slumpats bort till spekulanter. Men enligt Lööf så är han helt fel ute.

– Sjöstedts svar är alltid mer statligt ägande, det är bra. För mig handlar avregleringen av apoteksmarknaden om att fler kan starta företag och att fler apotek öppnas i landet, säger Lööf.

Men enligt Sjöstedt så har reformen inneburit att tillgången på grundläggande medicin.

– Vi är inte motståndare till privat företagande. Men att sälja mjukglass är inte samma sak som att vårda någon som är i slutet av livet.

11:55

Åsa Romson tar replik på Annie Lööf och inleder med att uttrycka frustration.

– När ska statsministern också lyfta miljön?

MP-språkröret nämner att 14 000 statliga jobb har försvunnit, vilket hon tycker rimmar illa med devisen "hela landet ska leva", eftersom hon menar att det förstör för företagen på landsbygden.

Lööf menar att oron i landet är stor om MP skulle komma till makten: restaurangmomsen höjs, arbetsgivaravgiften för unga höjs, lastbilsskatten höjs och framför allt när det handlar om MP:s "vänstersväng" när det gäller vinster i välfärden.

11.48

Annie Lööf (C) talar som väntat om grön omställning i sitt anförande.

Hon påpekar vikten av att anpassa jobben efter klimatet.

– Mer jobb får man genom ändrade reformer. Inte av ökade bidrag. Vi måste göra det ännu billigare att anställa. Vi måste göra arbetsrätten mer flexibel. Vi måste kort och gott skapa jobb för ungdomar.

Centerpartiets vision är energin inom en generation ska vara förnybar.

11.40

Jonas Sjöstedt (V) fortsätter i sin replik på samma spår som Björklund och pratar om globalisering.

De delar samma oro inför de uppgifter som har kommit från USA om att amerikanska myndigheter övervakat och samlat in uppgifter från internet.

– Än så länge är det massmedieuppgifter och vi får avvakta detta. Om vi ska göra med får vi se.

11:31

Jimmie Åkesson (SD) tar också replik på Jan Björklund (FP) och instämmer i utbildningsministerns beskrivning av det som skett i Husby.

– Det är inte en enskild individs fel. Det är politikens. Björklund anser att det krävs kunskap, jobb och integration. Men gör det då.

Björklund påpekar då:

– Jag har inte påstått att det är enkelt. Det är inte enkelt. Men jag vill inte att vi ska stänga Sverige.

11:28

Även Åsa Romson tar replik på FP-ledaren. Hon slår hårt mot regeringens skolpolitik och undrar varför utbildningsplatserna minskat på högskolenivå.

– Det finns fler studieplatser i år och kommande år än 2006 då ni lämnade över. Det stämmer att vi byggde ut till fler platser 2009 med en extra satsningar. Den tillfälliga extrasatsningen har upphört, säger Björklund.

Romson står ändå på sig.

– Oavsett hur du räknar i samhällsekonomin så behöver vi ha kvar alla platser, menade hon.

11:23

Mikael Damberg (S) tar replik på Jan Björklund (FP).

– Tyvärr kommer jag inte nappa på skolpolitiken", säger S gruppledare i riksdagen.

I stället väljer Damberg att uppmärksamma jämställdheten i landet.

– Sverige är det enda landet som toppar och dalar, säger Damberg och frågar sig vad regeringen ska göra åt det.

Björklund väljer snarare att lyfta fram vad regeringen gjort, som exempelvis inför rut-avdrag som inneburit ökad sysselsättning för kvinnor.

– Men vi är inte nöjd. Det återstår en del att göra.

11:18

Utbildningsministern tar även upp skolan och regeringens reformarbete för att förbättra läraryrket så att det blir mer attraktivt.

– Ni har röstat nej, nej, nej till allt vi har föreslagit. Vad ni vill är fullständigt oklart, säger FP-ledaren till S och V.

Han frågar sig också när det rödgröna blocket ska avslöja om hur de vill regera.

– Vad är det för gemensam politik som ni ska genomföra. Jag hoppas att vi får svar på det i den här kammaren eller i alla fall innan valet.

11:14

Jan Björklund (FP) tar upp globaliseringen i sitt anförande.

Enligt honom måste Sverige lyfta sig för att kunna kunkurrera med resten av världen. Ekonomin, jobben och intergrationen är viktig.

Björklund tar även upp stenkastningen i stockholmsförorten Husby.

– Vi måste arbeta mot utanförskap men försök inte reducera ansvaret för de som kastar sten. Lägg inte skulden på brottsoffren.

11:08

Göran Hägglund tar replik på Åsa Romson och pratar om den psykiska ohälsan bland unga kvinnor som MP-språkröret tog upp i sitt anförande. Han menar att regeringen redan gör mycket på området, mycket mer än vad S och MP gjorde innan Alliansregering tog över 2006.

– Det är välkommet att Hägglund noterar att det är en viktig fråga att prata om. Men det är tråkigt att prata om vilka som inte lagt fram förslag på tio år sedan. Det tjänar ingen på i dag. Vi behöver lyfta blicken och peka på större sammanhang. Jag tycker det är mer intressant att diskutera varför det blivit så tufft för unga tjejer, säger Romson.

Enligt Hägglund så tar det arbetet som görs mycket lång tid, med utbildningar av psykologer och så vidare.

11:01

Jonas Sjöstedt tar replik på Romson och tar upp frågan om vinster i välfärden. Han nämner framför allt de riskkapitalbolag. Han undrar hur MP ställer sig till att de ska kunna äga skolor och vårdcentraler.

Romson tar upp att det inte är helt lätt att definiera riskkapitalbolag.

– Det är klokt att när vi använder skattepengar i den offentliga omsorgen, då är det något annat än vilken marknad som helst. Men skillnaden mellan oss är att ni vill förbjuda privata alternaivt, det är inte ansvarsfullt, säger hon.

Sjöstedt är inte nöjd med svaret.

– Vi har inte tagit ställning till vilka exakta bolagsformer som ska vara tillåtna, svarar Romson.

10:58

C-ledaren Annie Lööf tar replik på Romson och menar att Miljöpartiet har tagit ett rejält vänsterkliv på sistone. Hon menar att de gått från jobbfokus till ledighetsfokus.

– Det finns en allians mellan V och MP när det gäller företagande, säger Lööf.

Hon tar också upp det faktum att MP sväng flera gånger när det gäller den halverade arbetsgivaravgiften för unga.

– Reformen är inte särskilt effektiv, men självklart ska vi inte äventyra arbetsmarknaden för unga. Vi kommer återkomma med förslag längre fram, svara Romson.

Lööf ifrågasätter hur ökar arbetsgivaravgift ska leda till fler jobb.

10:50

Reinfeldt tar replik på Romson och lyfter återigen regeringsfrågan. Han noterar att många S-ledamöter lämnade salen när Romson talade och undrar vilket inflytande MP skulle få i en regering. Han tar också upp jobbfrågan där han menar att MP ser i ett "värde i att jobba mindre".

Romson slår tillbaka:

– Vi tror att väljarna behöver se vad partierna själva tycker innan valet. Det är ett tråkigt smörgåsbord som Alliansen presenterar. Det handlar mest om att ni är överens om att regera vidare.

Reinfeldt ger sig dock inte:

– Det är bättre att förbereda sig inför valet, för då kommer man inte till jobbet förberedd.

Han nämner flera skattehöjningar som MP:s bidrag till en rödgrön regering.

10:43

MP har tidigare lanserat en "ny arbetslinje", som innebär att man ska orka att jobba längre, inte att man ska jobba mer. Den lyfter hon även i sitt avförande. Hon tar även upp att partiet vill sänka arbetstiden från 40 timmar per vecka till 35 timmar, som en norm.

Hon avslutar med en känga mot regeringen.

– Det är dags att tacka av Alliansregeringen, för vi kan så mycket bättre. Det är dags att vi får en ändring också i Sveriges riksdag.

10:40

Åsa Romson tar även upp den psykiska ohälsan bland Sveriges unga tjejer. Hon kopplar det till "de allt tidigare valen i skolan och att kuratorerna försvunnit."

10:36

Åsa Romson för in torskfisket i debatten - när hon inleder sitt anförande. Hon fokuserar på klimatet och de naturkatastrofer som enligt Romson blivit allt vanligare.

– Det här är problem som vi inte kan tänka bort. Klimatfrågan är inget vi kan vara tysta inför.

Romson kopplar även ihop miljön med jobbpolitiken.

10:28

Göran Hägglund (KD) tar likt de andra partiledarna replik på Damberg. Kravallerna i stockholmsförorten Husby står högt på hans agenda.

– Det har varit en bekymmersam ton kring det här och försvarande. Gör din plikt och gör din rätt.

Det blir inte mycket till debatt. KD och S är överens.

Damberg menar att stenkastarna inte bara kastade sten utan också höll brandmännen för bakhåll och angav sin ståndpunkt:

– Det är fullständigt oacceptabelt. Det är jättefarligt. Det jag vill säga åt andra hållet. Hur fick man stopp på det här? Människor på plats nattvandrade och grillade korv. De var förebilder och gjorde stora insatser för att hjälpa brandmännen. När sådant här händer kan vi inte bara peka på polisen.

10:25

Jonas Sjöstedt (V) uppger att under tiden som debatten pågår så har det varit ett larm på kärnkraftverket i Ringhals.

Enligt honom visar det på säkerhetsriskerna med energikällan.

Han undrar därför om S är villig att sluta en blocköverskridande överenskommelse om en att stoppa kärnkraftverken.

– Det klart vi skulle behöva en blocköverskridande överenskommelse. Först kanske vi borde få till samtal.

Damberg påpekar att S vill jobba för förnyelsebara lösningar. V vill avveckla kärnkraften under nästa mandatperiod.

10:20

Jimmie Åkesson kritiserar även Damberg likt Reinfeld i sin replik för att vara en floskelmaskin:

– 90-dagarsgaranti är det enda konkreta vi hör. Det enda vi hör är yeah yeah wow wow. Det låter svängigt men innehåller ingenting, säger Åkesson och frågar sig vad S vill göra över den splittring som han menar att S varit med om att skapa under lång tid på grund av politiska beslut.

Damberg förklarar sin syn på segregationen i landet:

– Jag tror att det är problematiskt att partiet ska samla poänger på samhällsproblem. Vi tror att det handlar om jobben, att vi har hög ungdomsarbetslöshet.

10:14

Annie Lööf (C) tar även replik på S gruppledare i riksdagen. Som väntat tar hon upp jobbfrågan i debatten:

– 16 miljarder av det ni föreslår går till bidrag och åtgärder. Inte satsningar, säger hon och frågar hur S ska skapa fler jobb.

Damberg kontrar genom att påstå att C-ledaren är stressad:

– Jag vet inte om Annie Lööf debatterar med mig eller verkligheten. Finns det en alternativ användning av pengarna? Har du ställt dig den frågan?, säger Damberg och menar att det finns S-förslag och att hennes inte funkat.

10:05

Jan Björklund (FP) tar också replik på Damberg och kritiserar då S skolpolitik. Han är bekymrad över att S-ledaren Stefan Löfven inte kan uttala sig om lärarlönerna ska höjas.

– Många är oroliga över de lönelyft som nu genomförs kommer tas tillbaka, säger Björklund och uppmanar Damberg att ta avstånd från Löfvens uttalande.

Mikael Damberg hänvisar till att avtalsparterna ska förhandla om lönerna. I stället skiftar han fokus till gymnasieskolan och bekymrar sig över besparingar.

10:00

Åsa Romson (MP) tar replik och frågar hur Damberg ställer sig till militärt samarbete, likt Saudi-affären.

– Vi tycker att det ska göras svårare att exportera vapen till diktaturer, svarar Damberg men påpekar att det är viktigt med försvar för S.

09:56

Reinfeldt tar replik på Damberg och kritiserar den förra S-regeringen med Göran Persson som statsministern. Enligt nuvarande statsministern löste den dåvarande regeringen problemen på arbetsmarknaden med förtidspensioneringar.

– Du tycker inte om att svenska folket har fått det bättre nu, säger Reinfeldt.

Damberg kontrade med att påpeka återigen på den höga arbetslösheten och ökade klyftor i landet.

– Den är högre än när du tillsattes.

09:49

– Vi Socialdemokrater har bestämt oss, vi prioriterar skolan och jobben, säger Mikael Damberg och riktar sig sedan mot Fredrik Reinfeldt:

– Du har regerat Sverige i sju år. Din politik har prövats i hög- och lågkonjunktur. När över åtta procent är arbetslösa är det tydligt att er politik inte håller.

Sedan lämnar Damberg (S) över sin lista på förslag till statsministern, som Aftonbladet avslöjade i början av hans anförande.

09:46

Mikael Damberg (S) sågade regeringens vallöften historiskt och tog upp flera exempel i sitt anförande.

Han lyfte fram att regeringen under valet 2006 och 2010 lovade att skapa fler jobb och minska utanförskapet. I dag är arbetslösheten hög. Regeringen lovade även att förbättra skolan, men skolresultaten har sjunkigt.

– Varför ska man tro på regeringens löften när de inte hållit de från 2006 och 2010?

09:40

Här är alla förslagen:

90-dagarsgarantin för unga, utbildningskontrakt, yrkesintroduktionsjobb, särskilt anställningsstöd för långtidsarbetslösa inom alla avtalsområden, innovationspolitiskt råd, klimatinnovationsprogram, klimatinnovationsprogram, innovativ offentlig upphandling, slopa andra sjuklöneveckan, stärk riskkapitalförsörjningen för småföretagen, korta betalningstiderna, bättre fungerande patentskydd, regionala företagarförmedlingar, nyföretagargaranti även vid generationsväxling, neutralitet mellan företagsformer i sjukförsäkringen, översyn av privata försäkringslösningar vid stillestånd, ny exportstrategi, stäng rekryteringsgapet genom utbildning mot bristyrken, en ny arbetsförmedling, avskaffa Fas 3 och inför extratjänster, kompetensförsäkring, fler bostäder för jobb och tillväxt och välfungerande infrastruktur.

09:40

Aftonbladet erfar att Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, planerar en kupp. Direkt efter sitt anförande ska han lämna över en lista till Fredrik Reinfeldt (M) med konkreta förslag över hur man kan få fler jobb i Sverige.

Enligt uppgift till Aftonbladet är 22 punkter inom områdena ungdomsarbetslöshet, innovation, export, arbetsmarknadspolitik, politik för företagande och investeringar för jobb.

Bland annat vill S se en ny exportstrategi,  översyn av privata försäkringslösningar och man slår även slag för sin 90-dagarsgaranti för unga.

09:35

V-ledaren Jonas Sjöstedt menar att Fredrik Reinfeldt fifflar med sysslorna om arbetslösheten. Han tar också upp frågan om nya lagar som ska göra tillgängligheten i samhället bättre för de med funktionshinder - så att de får lättare att komma in på arbetsmarknaden.

Enligt Reinfeldt så görs redan en del, både av det offentliga och det privata. Han ger också en känga till Sjöstedt, vars politik enligt statsministern inte ger några jobb.

09:30

SD:s partiledare Jimmie Åkesson tar också replik på statsministern. Har tar upp frågan om kravallerna i Husby. Han kritiserar Reinfeldt, som tidigare tog upp hur viktigt det är att få utlandsfödda i arbete. Han menar att regeringen flyttar jobb till problemområden - vilket han ser som diskriminerande.

– SD är emot alla förslag som kan ge invandrare jobb. Ni är emot all invandring, ni är emot arbetskraftsinvandring, det spelar alltså ingen roll om folk kommer hit för att jobba. Vi har höga trösklar på den svenska arbetsmarknaden, men vi måste göra mer.

Åkesson är inte nöjd:

– Jag vill inte höra mer floskler och mer påhopp när jag tar upp de här ämnena.

Reinfeldt menar att det handlar om att hjälpa folk in i det svenska samhället för att göra dem anställningsbara.

09:23

Språkröret Åsa Romson (MP) tar också replik på Reinfeldt. Redan tidigare har det stått klart att hon skulle kritisera honom i klimatfrågan.

– Senast Reinfeldt tog upp den i en partiledardebatt var över 1 000 dagar sedan. Sverige har gått från att vara pådrivare i EU till att vi nu är passiva.

Statsministern berättar att han lyft klimatfrågan vid flera tillfällen på EU-nivå, med diskussioner om ett nytt ramverk.

– Det är en orättvis beskrivning att peka finger mot de länder som gör mest, säger han.

09:17

Reinfeldt menar att Göran Persson 2006 slog fast att jobben inte skulle bli en valfråga. "Nu har jag precis sagt motsatsen". Statsministern slår även mot oppostionen:

– Deras politik leder bort från jobben och in i öppen arbetslöshet.

Damberg slår tillbaka:

– Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka. Varje gång vi har partiledardebatt så fortsätter den att öka. Kan det vara så att regeringen för fel saker, att man inte har rätt politik. Efter sju år som statsminister är jobben ditt största misslyckande.

09:15

Mikael Damberg tar replik och säger att Reinfeldt låter som S-ledaren Göran Persson gjorde inför valet 2006. S-politikern, som tar debatten i Stefan Löfvens ställe, menar att regeringen inte gjort de investeringar som krävs för att ta de jobb som finns.

– Regeringen har misslyckats med jobben trots de starka statsfinanserna.

09:10

– Jag tror också att arbetsgivare måste bli mer öppna för olika typer av människor och inte bra leta efter den perfekta som kan allt redan innan de får jobbet", säger statsministern. Enligt Reinfeldt måste det göras mer för att unga ska få chansen att visa upp sig på arbetsmarknaden.

Statsministern avslutar med en attack på den rödgröna oppositionen:

– I valet 2014 står Alliansens arbetslinje mot den samlade rödgröna oppostionens bidrags- och ledighetslinje.

09:05

Statsminister Fredrik Reinfeldt inleder sitt anförande med att tala om jobben och framför allt ungdomsarbetslösheten. Unga står för en tredjedel av arbetslösheten, säger han. De flesta unga är dock arbetslösa under en kort period meddelar statsministern. Alliansregeringen har gjort mycket för att göra det lättare att få jobb. Han säger dock att mer finns att göra - att yrkespraktiken måste förstärkas och att lärlingssystemet måste utvecklas. "Vi i Sverige vill nu pröva en sådan modell", säger Reinfeldt och hänvisar till yrkesintroduktionsavtal mellan arbetsmarknadens parter.

Om 15 månader är det riksdagsval. Det kommer att märkas i dagens partiledardebatt i riksdagen. Tonläget väntas bli hårdare än vanligt eftersom partiledarna har behov av att sparka igång sina medlemmar och sympatisörer inför valrörelsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt måste slåss mot bilden att hans regering tappat geisten och är passiv.

Gruppledaren Mikael Damberg, som talar för Socialdemokraterna eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, viktigaste budskap är att ”Socialdemokraterna gjort en resa”, det vill säga är ett helt annat parti än under Mona Sahlin och Håkan Juholt.

Fokus på ungdomsjobb och småföretagande

Debatten inleds med en sammandrabbning mellan statsminister Reinfeldt och Damberg.

Förutom att hoppa på varandra kommer de att fokusera på ungdomsjobben men Damberg kommer också lyfta småföretagande och kritisera regeringen för vad han ser som svikna vallöften. För statsministern handlar det också om att vara på hugget, eftersom han fick kritik för passivitet efter den senaste tv-debatten i början av maj.

V-ledaren Jonas Sjöstedt kommer att fokusera på sin paradfråga - vinster i välfärden.

– Jag tänkte prata mycket om skolan och utgå ifrån John Bauer-koncernen som avvecklar alla sina skolor och hur orimligt det är att privata ägares vinstintresse ställs före elevernas utbildning, säger han.

Tar upp kravallerna

FP-ledaren Jan Björklund ska trycka på skola och jobb. Centerpartiets Annie Lööf utlovar snack om miljö, näringspolitik och jobbskapande och planerar enligt sin stab att attackera framför allt S.

SD:s Jimmie Åkesson planerar att ta upp Husbykravallerna medan Miljöpartiets Åsa Romson ska fokusera på klimatet.

Efter dagens partiledardebatt stänger riksdagen i stort för säsongen.