Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

De misstänkta minglade i rätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Inne i rättssalen satt Riccardos mamma, med knäppta händer och tom blick

Ingen av pojkarna erkänner att de dödat Riccardo Campogiani, 16.

I går minglade de omkring i hovrätten.

De rörde sig fritt. Rökte, skrattade och flirtade.

Av de fem som åtalats för inblandning i misshandeln mot Riccardo är en omhändertagen av socialtjänsten och förhindrad att umgås med andra. Han och den som utpekas som mest drivande i misshandeln höll sig ifrån de andra i går.

Alla pojkarna, 16–17 år gamla, känner varandra väl sedan tidigare. Det blev tydligt i går när hovrättsförhandlingen fortsatte i säkerhetssalen.

”Han tittade på mig”

Några tittade på varandra med menande blickar, vissa skrattade och ett par gick till rökrummet och pratade med tjejkompisar som väntade på dem.

”Han tittade på mig”, sa en beundrarinna efter att pojkarna svept förbi i foajén under en paus.

Inne i rättssalen satt Marie Campogiani, Riccardos mamma, med knäppta händer och tom blick. Familjens målsägandebiträde, advokat Peter Althin, har svårt att dölja sitt missnöje när han konstaterar att lagstiftningen inte har hängt med när det gäller grov ungdomsbrottslighet. Althin vill ha dem fällda för mord.

– Att de är på fri fot på grund av sin ålder bygger på gammal lagstiftning, säger han.

Pojkarna förnekar att vänskapen har någon betydelse för deras berättelser och ingen pekar ut någon som skyldig till Riccardos död.

En 16-årig pojke tog tillbaka sina tidigare uppgifter om att den frikände pojken skulle ha varit med och jagat Riccardo.

Pekade och förklarade

– Jag var väl inte seriös då. Jag ville väl bara därifrån, sa han i hovrätten om polisförhören.

Endast advokat Leif Silberskys 16-årige klient erkänner att han sparkat Riccardo en gång i bröstet. De andra menar att de mest försökt avstyra bråket.

Efter rättegången valde en av dem att gå till brottsplatsen tillsammans med en anhörig. De gick runt och tittade och pojken pekade och förklarade.

Senare i går kväll genomfördes en syn på platsen med hela rätten. Meningen var att rättens ledamöter skulle få en bättre uppfattning om platsen på Kungsholmen i Stockholm där Riccardo Campogianis liv släcktes i oktober förra året.

Rättegången fortsätter den 26 mars.