Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Ko-människa skapad i labb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Embryot var därpå vid liv i tre dagar i ett laboratorium

Brittiska forskare har åstadkommit ett embryo som är en hybrid av människa och ko – mitt under bråket i parlamentet om ett lagförslag för embryoforskningen.

snart verklighet? Brittiska forskare har åstadkommit ett embryo som är en hybrid av människa och ko. OBS! Bilden är ett montage.

Newcastleforskarna har injicerat DNA från mänsklig hud i en kos äggcell. Först hade de tömt äggcellen på nästan allt genetiskt material från kon. Embryot var därpå vid liv i tre dagar i ett laboratorium.

Forskarna hoppas därmed ha tagit ett första, avgörande steg mot att skapa tillgång på stamceller som skulle kunna användas för att undersöka sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons, skriver The Guardian.

Starka motsättningar

Resultatet ska publiceras inom någon månad men det har ännu inte bekräftats vetenskapligt, uppger en talesman för Newcastle University. Forskare redovisade dock sin prestation vid en föreläsning i Tel Aviv i Israel den 25 mars.

För närvarande måste forskare söka särskilt tillstånd från en myndighet för mänsklig befruktning och embryovetenskap, om de vill skapa liknande embryon. Hybridembryon måste förstöras inom två veckor.

Motsättningarna i parlamentet är starka om ett lagförslag från regeringen som vill tillåta forskning på mänskliga embryon. Den politiska splittringen är så stor att regerande Labour tillåter partiets enskilda parlamentsledamöter att rösta efter sitt eget samvete och mot propositionen.

Regeringen motiverar lagförslaget med att forskningen skulle kunna hjälpa miljontals sjuka människor.