Såg filmer om styckning före mordet

Publicerad 2014-12-15

GÄVLE. På onsdag väcks åtal mot 28-åringen som misstänks ha strypt och styckat den 24-åriga småbarnsmamman.

Aftonbladet kan redan nu avslöja att åklagaren söker motivet i mannens intresse för våldsfilmer på internet.

I 28-åringens dator har utredarna hittat en länk till en brutal video som kommer att visas upp för rätten.

Extrema våldsfilmer på nätet kan ha drivit den tidigare ostraffade konststudenten i Gävle att bli styckmördare. Det är polisens och åklagares teori.

– Jag kan bekräfta detta, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Något mordmotiv i vanlig mening finns nämligen inte.

Inget i utredningen tyder på att 28-åringen och den 24-åriga småbarnsmamman var osams på något vis före dådet.

– Nej, detta är ett helt oförklarligt dåd och något som min klient egentligen inte ville att det skulle ske, säger advokat Carl Lindström som försvarar 28-åringen.

Länk till styckningsfilm

Det var natten mot 20 september som konststudenten misstänks ha strypt och sedan styckat sin 24-åriga kvinnliga bekant från Sandviken. De hade träffats på restaurang och gick sedan hem till 28-åringen.

Enligt advokaten måste hans klient ha hamnat i någon form av paniksituation.

– Han medger att han utfört en handling som dödat kvinnan. Men han förnekar mord då han inte haft för avsikt att vilja döda. Han har saknat handlingskontroll och befunnit sig i ett chocktillstånd, säger Carl Lindström.

Polis och åklagare anser dock att det funnits en viss planering bakom dådet. Vid genomgång av de hårddiskar som 28-åringen dumpade i havet efter mordet har polisen sett att mannen visat intresse för strypning och styckning på nätet.

I hans dator fanns bland annat en länk till en brutal styckningsfilm från Sydamerika som kommer att visas för rätten vid huvudförhandlingen.

Citerade Hollywoodfilm

Två dagar före mordet citerade 28-åringen dessutom huvudpersonen i skräckfilmen ”American psycho” i sociala medier.

Citatet är en fråga som seriemördaren Patrick Bateman, spelad av Christian Bale, ställer till en man strax innan han slår ihjäl honom med en yxa.

– Att hitta motiv från vilka sidor han besökt på nätet är långsökt även om han varit internetberoende. Men hur många ungdomar är inte det? Det finns ingen rimlig förklaring till hans handlande alls, säger advokaten.

Spärrade av soprum

Efter dådet cyklade 28-åringen till Harskär där han dumpade hårddiskar i havet.

Han ringde sedan till sina föräldrar och berättade vad som hänt. De fick honom att följa med till polisen och anmäla sig själv.

I hans lägenhet möttes poliser och räddningspersonal av en fruktansvärd syn. Kvinnan hade styckats. Poliserna spärrade även av alla soprum utanför hyreshuset.

Kan ha psykisk störning

Den 28-årige konststudenten var i så dåligt skick att han fördes till psykiatriska kliniken vid Säters sjukhus där även häktningsförhandlingen hölls. Nu sitter han på häktet i Gävle och på onsdag väcker åklagaren åtal.

Den mindre rättpsykiatriska undersökning som gjorts visar att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.