Urban Ahlin vald till ny talman
Uppdaterad 2018-09-24 | Publicerad 2014-09-29
Urban Ahlin, 49 är vald till Riksdagens talman.
– Att få bli nummer två i Sverige, i den ordningen, är ett väldigt, väldigt fint uppdrag. Det är självfallet att Urban är stolt över att få bli nominerad, säger Stefan Löfven.
Sverigedemokraterna har nominerat partisekreteraren Björn Söder till andre vice talman.
I förhandssnacket har det handlat om Susanne Eberstein, 66, eller Björn von Sydow, 68, som S-kandidater till talmän. Men på morgonen stod det klart att S-riksdagsgruppen istället nominerat Urban Ahlin. Valet skedde i riksdagens kammare klockan elva.
Strax före mötets öppnande informerade SD att man tänker nominera partisekreteraren Björn Söder, 38, till andre vice talmansposten. Därmed blev alla namn offentliga inför valet av talmansposter.
– Det är väldigt hedrande, naturligtvis, säger Söder till TT.
Talesperson i utrikesfrågor
Urban Ahlin har suttit i riksdagen sedan 1994. Han är från Mariestad och har ägnat en stor del av sitt politiska uppdrag till utrikespolitiska frågor och har ett mycket brett kontaktnät över hela världen. Han är i dag vice ordförande i utrikesutskottet och partiets talesperson i utrikesfrågor och han har ofta nämnts i spekulationerna som utrikesminister tillsammans med både Margot Wallström, Carin Jämtin och Hans Dahlgren. Att Ahlin nu väntas bli talman öppnar fältet för Stefan Löfven att utse någon av hans konkurrenter till jobbet.
"Erfarenheter och kunskaper"
Om att S nominerade en man till uppdraget som talman säger Stefan Löfven, S-ledare och tillträdande statsminister:
– Vi har precis haft en kvinna som talman förra mandatperioden. Nu är det här valet efter de erfarenheter Urban har och de kunskaper han besitter.
På frågan om Eberstein och von Sydow, som nämnts flitigt i förhandssnacket, är besvikna, säger Löfven.
– Det är många viktiga poster som ska besättas nu framgent. Det kommer att finnas bra arbetsuppgifter för alla.
”En enorm storm”
Susanne Eberstein säger att det varit både "jätteroligt och spännande" att vara vice talman i riksdagen, men att hon inte förväntade sig någon ny nominering.
– Jag ställde upp för omval för att det behövs även äldre i riksdagen, inte för att bli talman. Som riksdagsledamot förväntar jag mig aldrig något särskilt uppdrag, Urban Ahlin kommer att göra detta jättebra.
Tror du att ditt uttalande från 1999, då du var kritisk till att homosexuella ska få adoptera barn, har något att göra med att du inte blev nominerad?
– Det var ju en enorm storm när det uppdagades. Det var vårdslöst och ogenomänkt. Men jag sa det 1999, och har bett om ursäkt, det gör jag fortfarande. Men Stefan Löfven säger att det inte har påverkat nomineringen, det är alldeles för längesen, säger Eberstein.
Hon vill nu fundera på äldrefrågor och säger att hon får se var hon "passar in i riksdagspusslet".
– Det är ett läggspel alltihop, med många människor att ta tillvara på.
Kaosartad omröstning
Björn von Sydow, som tidigare varit talman, säger:
– Beslutet varit enhälligt i riksdagsgruppen. Jag har ingen kommentar utöver det.
Procedurerna under dagens talmansval kan bli både långa och kaosartade eftersom Vänsterpartiet begärt sluten omröstning för andre vice talmansposten, där SD väntas nominera en person.
Då kommer alla ledamöter gå fram med en varsin lapp istället för acklamationsomröstningen, då man ropar ut sin röst.
Troligen kommer det vid en första sluten omröstning att vara 49 ja-röster för SD:s kandidat, och resten blir blankröster.
Då blir det en andra omröstning och samma resultat väntas.
Till den tredje omröstningen säger riksdagsordningen att man kan frångå praxis om majoritet i kammaren, och säga att den som får flest röster utses.
Proceduren kommer att ta minst tre timmar, enligt Susanne Eberstein.
– Ett spel för gallerierna för formalians skull, säger hon.
Minister vid sin sida
Källor har för Aftonbladet talat om att Stefan Löfven kommer att peta självklara ministrar till förmån för tunga uppdrag i riksdagen. Detta eftersom riksdagen kommer att få en tyngre roll under mandatperioden eftersom den tillträdande regeringen endast har stöd av 38 procent av väljarna. Talmannen har ett tungt uppdrag under regeringsbildning och leder också arbetet i kammaren. Många gånger representeras Sverige också av talmannen vid resor utomlands.
Vid sin sida väntas Urban Ahlin få den avgående migrationsministern Tobias Billström, 40, Moderaterna, Esabelle Dingizian, 52, Miljöpartiet och Björn Söder, 38, Sverigedemokraterna.