Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Bombman får fängelse

Publicerad 2014-07-25

Den man som hotade att spränga sig själv i Gamla Stan i centrala Stockholm dagen före midsommarafton döms till två års fängelse.

Han ska också utvisas ur Sverige, med förbud att återvända inom tio år, enligt tingsrättens dom.

Det var den 19 juni som mannen klev in på organisationen Civil Right Defenders kontor i Gamla Stan. Där hotade han personalen med att spränga sig själv i luften – och visade upp ett bombbälte. Mannen sa också att han hade placerat ut bomber på Socialdemokraternas och Moderaternas kanslier i Stockholm.

Får hårt straff

Åklagaren hade yrkat på 1,5 års fängelse – men tingsrättens dom blev ännu hårdare. Mannen får istället två års fängelse och tio års utvisning.

– Den omständigheten att mannen utgett sig för att vara en del av en terrorattack och visat upp ett bombbälte är särskilt hänsynslöst. Allvaret i hotet, som riktat sig mot demokratiska intressen, har lett till stora insatser med betydande skadeverkningar för det allmänna, säger rådmannen Tomas Zander i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Spärrade av Gamla Stan i fem timmar

Hotet ledde till en stor polisinsats i Stockholm och stora delar av Gamla Stan stängdes av och evakuerades under fem timmars tid. Dramat slutade med att mannen överlämnade sig själv till polisen.

Brotten har rubricerats som grovt olaga hot och grovt falskt larm. Mannen ska också betala 15 000 för att ha kränkt en anställd på Civil Right Defenders kontor. Motivet ska ha varit att 43-åringen ville få uppmärksamhet för sitt asylärende, då han strax före händelsen nekats asyl.