Skulle till Bermuda i bubbla – räddad av kustbevakningen

Publicerad 2014-10-05

Reza Baluchi försökte springa till Bermuda från Miami i en plastbubbla.

En resa på 1 660 kilometer – på öppet hav.

Nu har han räddats av kustbevakningen.

Kustbevakningen började bli oroliga redan i onsdags när de fick rapporter om att Reza Baluchi var förvirrad och frågade om vägen till Bermuda. Då skickade myndigheterna ut en båt för att se hur det var med honom, skriver Orlando Sentinel.

Baluchi vägrade att följa med in till land, övertygad om att skulle lyckas med sitt äventyr för att samla in pengar till förmån för ”barn i behov och för att inspirera dem som förlorat hoppet om en bättre framtid” enligt egen utsago.

Men den 1 660 kilometer resan som startade i Miami tog slut under lördagen. Då aktiverade Reza Baluchi sin nödsändare efter att drabbats av utmattning i sin egendesignade plastbubbla, enligt Orlando Sentinel.

Kustbevakningen skickade då ut en helikopter med ytbärgare som räddade mannen som ska ha klarat sig utan allvarliga skador. Då befann han sig 112 kilometer ut från Floridas kust.

Enligt kustbevakningen var hans uppdrag i princip omöjligt att genomföra med den utrustning Reza Baluchi hade med sig: några vattenflaskor, proteinkakor, en gps och en satellittelefon.

Baluchi hade planerat att fånga fisk under resans gång, enligt Orlando Sentinel.

Han har tidigare försökt genomföra liknande välgörenhetskampanjer och bland annat ska han försökt springa i världens alla 194 erkända länder för att väcka uppmärksamhet för fred och för att inspirera andra.

Reza Baluchi driver också en välgörenhetsorganisation som försöker ge barn tillgång till nödvändigheter som vård och kläder, skriver Orlando Sentinel.

– Han försökte skapa världsfred men fastnade i Golfströmmen, och chanserna att lyckas muskla sig ur den är ganska små, säger Mark Barney, talesman för den amerikanska kustbevakningen till CNN.