Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Försvunna flickorna kan vara i Sverige

Publicerad 2014-06-11

Rajana Dudaeva, 8, och Somaja Dudaeva, 6, fördes bort av maskerade män i norska Kongsvinger.

Norsk polis ber nu svenska kolleger om hjälp i jakten på de två maskerade män som i går förde bort två småflickor av tjetjenskt ursprung i norska Kongsvinger nära gränsen till Sverige.

Den svenska polisen meddelar att det "inte kan uteslutas" att barnen befinner sig i Sverige och att polisen i Värmland fått en hjälpförfrågan från norska kolleger om att hålla ögonen öppna och sprida bilder på de försvunna flickorna och deras pappa i svenska medier.

Norsk polis misstänker flickornas pappa, som motsatt sig fortsatt fosterhemsplacering för flickorna, för att ha planerat bortförandet men har inga spår efter honom eller de två männen. Flickorna är sex och åtta år gamla och beslutet om fortsatt fosterhemsplacering skulle avgöras under veckan.

– Vi kartlägger mannens umgängeskrets men vill inte gå in på detaljer, säger en polistalesman.

Hämtades från skolbuss

Enligt polisen hämtades flickorna brutalt från en skolbuss och tvingades in i en silvergrå suv av mindre modell. Pappan befann sig också på platsen och sägs ha hindrat fosterföräldrarna från att kontakta polisen. Fadern misstänks nu för våld, hot och tvång mot nära anhörig.

Sedan 2005 har sammanlagt 438 barn olovligen förts ut ur landet. I fjol var antalet 74, nästan dubbelt så många som året dessförinnan, skriver Aftenposten. Ett 20-tal fall bara från i fjol är fortfarande ouppklarade. Siffrorna visar dock bara fall där norska UD och/eller justitiedepartementet varit inblandade. Antalet bortföranden kan därför vara ännu högre.