Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Hittade rop på hjälp i byxan

Publicerad 2014-06-28

En shoppare i Nordirland hittade ett gömt meddelande i ett par byxor.

"Vi tvingas jobba 15 timmar varje dag. Maten vi äter skulle inte ges till hundar eller grisar", skriver den okända avsändaren från ett kinesiskt fängelse.

Karen Wisínska köpte ett par byxor år 2011. Men det var inte förrän härom veckan hon satte på sig dem för första gången och upptäckte att byxan innehöll mer än bara tyg och tråd.

För i fickan låg ett id-kort från ett kinesiskt fängelse och en handskriven lapp. Avsändaren skriver att hen är fängslad i Xiang Nan-fängelset i den kinesiska provinsen Hubei.

– Jag är ledsen att jag inte hittade lappen när jag köpte byxorna - då hade jag kunnat bringa ljus över den här skandalen tidigare, säger Karen Wisínska.

Människorättsorganisationen Amnesty har tidigare kritiserat Kina för att de använder tvångsarbete i sina fängelser. Tvångsarbete har också förekommit i de så kallade omskolningsläger, där småbrottslingar kunde placeras i fyra år utan rättegång.

Företaget undersöker flera fall

Hos samma klädkedja har två liknande fall dykt upp i Wales, enligt CNN. Där har två kunder hittat fastsydda tyglappar i klänningar med meddelanden om "utmattande arbetstider" och "sweatshop-förhållanden".

Hemliga lappen i sin helhet

"SOS! SOS! SOS!

Vi är fångar i Xiang Nan-fängelset i Hubei-provinsen i Kina. Vårt jobb i fängelset är att producera modekläder för export. Vi arbetar 15 timmar varje dag och maten vi äter skulle inte ens ges till hundar eller grisar. Vi jobbar lika hårt som oxar i fält.

Vi uppmanar det internationella samfundet att fördöma Kinas regering för kränkningen av våra mänskliga rättigheter!"