Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Polisen: Brott att köra flyktingar

Publicerad 2015-09-14

Polisen i Skåne har gripit 21 personer misstänkta för människosmuggling den senaste tiden.

– Frivilligorganisationerna måste låta myndigheterna sköta detta, säger polisens pressinformatör, Ewa-Gun Westford.

Det är olagligt att skjutsa en flykting över Öresundsbron. Det är också ett brott att som privatperson köra flyktingar från centralstationen till Migrationsverket – eller någon annanstans innan de har registrerat sig.

– Detta är nytt för folk, det här har skett så plötsligt, men sådan är lagen. Man gör sig skyldig till brott mot utlänningslagen och man riskerar att bli både polisanmäld, frihetsberövad och att få sitt fordon taget i beslag, säger hon.

Hon vill inte gå in i detalj på vilka de 21 personerna är, eller några omständigheter kring gripandet av dem.

– Det handlar om 21 personer i 14 ärenden, men jag vill inte berätta deras nationalitet. De här fallen rör inte barn, så vitt jag vet.

Ensamkommande barn

Migrationsverket har tidigare larmat om att okända personer plockar upp ensamkommande flyktingbarn. Natten till lördag fick Migrationsverket och sociala jouren i Malmö veta att tio ensamkommande var på väg till Migrationsverkets ankomstboende på Jägersro. Men barnen dök aldrig upp.

– Vi vet inte vart de tog vägen, förmodligen fick de hjälp av en förening att ta sig vidare. Vi hade ett annat fall med tjugo ungdomar som inte ville söka asyl i Sverige utan ville vidare till Norge och de reste vidare, säger Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö.

Många frivilligorganisationer vill hjälpa till, men Ewa-Gun Westford anser att de ställer till det.

– Jag är ingen myndighetsivrare, men de måste ta ett steg tillbaka och låta Migrationsverket och polisen göra sitt. Vi måste agera med hjärta, men vi kan inte tumma på lagen.

Att polisen spärrar av perronger eller delar av centralstationer eller hamnar är inget alternativ även om möjligheten finns, menar hon.

– Polisen är inte huvudman här, det är Migrationsverket, vi ska inte ta fokus från dem.

Per Ek på Migrationsverkets presstjänst säger till TT att Migrationsverket har beredskap för att ta emot alla som vill söka asyl. Däremot kan inte Migrationsverket fånga upp dem som av olika skäl inte vill det.

– Det är en polisiär uppgift, säger han.

Informerar anlända

På Göteborgs centralstation finns representanter från Röda Korset och biståndsorganisationen Islamic Relief för att ta emot flyktingar som anländer. Syftet är att informera om hur flyktingarna ska ta sig vidare genom att kontakta Västtrafik för transport till Migrationsverkets mottagning med extrainsatta bussar.

Att nyanlända har skjutsats i väg på annat sätt är hittills inte känt.

– Vi har inte hört talas om liknande problem här, inte än så länge, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

I Stockholm har polisen fått information om att nyanlända försvinner från centralstationen.

– Det verkar som det. Jag ska inte säga att de hamnar i orätta händer, utan många gånger är de nog hos släkt och vänner i vällovligt syfte men vi vill se till att de inte hamnar snett, säger presstalesman Lars Byström.

Vid några tillfällen har polisen spärrat av perrongen när tåg med många flyktingar väntats.

– Vi har fått indikationer på att det sprids felaktig information och att en del är rädda för myndigheterna, så vi har tillsammans med Migrationsverket velat få grepp om situationen och informera vad som gäller.

TT

Följ ämnen i artikeln