Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Bostadsköparskolan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-18

Del ett: Ekonomi

Sälja eller köpa först?

Hur får du ekonomin att gå ihop till ett dyrt bostadslån?

Här är tipsen för dig som letar efter ny bostad.

I dag inleds första delen i bostadsköparskolan.

Del 1: Ekonomi.

Ekonomin är en av de viktigaste faktorerna när man ska köpa bostad. Hur bra planlösning boendet har, hur många badrum som finns och hur stor trädgården är finns spelar ingen som helst roll om ekonomin inte går ihop.

Ann-sofie Magnusson är privatrådgivare på Ikanobanken och ger sina bästa ekonomi tips för den som står i begrepp att köpa bostad.

Gör en kalkyl

–Det viktigaste att börja med är att göra en ordentlig kalkyl. Hur stor del av vår inkomst vill vi lägga på boende, vill vi ha råd med semester och andra trevliga nöjen? Om du ska köpa ett hus måste du räkna med kostnader för vatten, uppvärmning och eventuell trädgård. Kommer vi att klara oss om någon blir arbetslös eller föräldraledig? Ingen vinner på att göra en glädjekalkyl så ta er tid att verkligen tänka igenom er kalkyl.

När man kommit fram till hur dyr bostad man har möjlighet att köpa gäller det att bestämma hur stor kontantinsats man har råd med och hur mycket man kan amortera.

–Hur mycket man kan amortera beror på i vilken fas i livet man är och var man bor. Alla som kan bör försöka göra det men i vissa fall är det kanske omöjligt, säger Ann-Sofie.

Skapa ett boendekonto

Oavsett om man är ensam eller om man är ett par eller familj som ska köpa en bostad är Ann-sofie Magnussons bästa tips att starta ett boendekonto.

På kontot ska man varje månad sätta in kostnaderna för bostaden, kostnaden för amorteringen och kostnaden för lånet baserat på en ränta på sex procent.

–Just nu är räntan bara 1,59 procent så på detta sättet bygger man upp en bra reservbuffert för dåliga tider. Om man inte har råd att betala en sex procentig ränta är boendet för dyrt.

Om man under en längre tid haft ett stort överskott på boendekontot kan man använda pengarna till att amortera lånet, renovera eller göra något annat skoj. Men överskottet ska vara ganska stort innan man funderar i de banorna, berättar Magnusson.

Följ ämnen i artikeln