Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Nytt blodbad i Ciudad Juarez

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-24

Nästan 50 gäster var på plats för att fira den 15-åriga pojkens födelsedag i en av Ciudad Juarez fattigare stadsdelar.

Då stormade beväpnade män in på kalaset och började skjuta.

Minuter senare var 13 människor döda – och 20 skadade.

Massakern var den andra på kort tid.

Den 17 oktober sköts sju personer ihjäl i den mexikanska gränsstaden Ciudad Juarez, som är svårt sargad av knarkrelaterade uppgörelser mellan Sinaloa och Juarezkartellerna.

Även då skedde massakern på en fest.

Även då av okända gärningsmän.

15-årsfest

Helgens massaker inträffade natten mellan fredag och lördag.

Familj, släkt och vänner hade samlats för att fira en 15-årig pojkes födelsedag när två bilar rullade fram utanför huset där festen pågick. Flera beväpnade män klev ur bilarna, gick in i huset och började skjuta på det närmare 50-talet gäster som var på plats.

Totalt 13 människor dödades.

Sex av dem var kvinnor och flickor, den minsta bara 13 år gammal, uppgav åklagaren Carlos Salas vid en presskonferens i går.

Majoriteten av offren var gymnasieelever. Den äldsta som sköts var 32 år.

Familjerna protesterade

I går samlades flera anhöriga till de döda och protesterade och grät utanför åklagarmyndighetens kontor. De flesta av dem ville inte identifiera sig, av rädsla att själva bli offer. Men en kvinna kunde inte låta bli:

”Varför? Åh Gud, Varför?” ropade mamman till 16-årige Daniel Figueroa, en av de dödade i attacken.

En annan kvinna, vars 19-åriga dotter också dödats, ville inte avslöja varken sitt eller dotterns namn, men hon pratade ändå med en reporter på plats.

– Jag vill vara död, som min dotter, sa hon.

– Det här kan inte fortsätta. Vi måste få någon form av rättvisa, även om det inte finns någonting som kan ge mig henne tillbaka.

Säkrare hemma

Enligt Carlos Salas blev även 20 personer sårade i attacken, bland dem en nioårig pojke. Enligt Salas hade man först uppgett ett lägre antal, men det stod senare klart att flera människor sökt vård själva på sjukhus och att det därför tagit tid att lokalisera alla skadade.

Invånare i Ciudad Juarez, i folkmun kallad ”världens farligaste stad” vistas sällan ute på gatorna längre av rädsla för attackerna från de rivaliserande knarkkartellerna. De två senaste åren har sammanlagt över 8 000 personer mördats i staden. En 16-årig pojke som överlevde helgens massaker berättade för AFP att det var av just den anledningen som 15-åringens födelsedagsfest hölls i hemmet istället för på en närliggande restaurang.

Pojkens mamma hade trott att det var säkrare.

Här ligger ”världens farligaste
stad”