Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Tre års ungdomsvård för flickmord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-05

Malins pappa: "Skönt att höra"

Den 17-årige pojken blev arg på Malin, 16, för något hon sa.

Som hämnd våldtog han flickan och lämnade henne att dö i en bäck.

I dag fastställde Hovrätten i Göteborg tingsrättens dom och dömer pojken till tre års sluten ungdomsvård för mord och grov våldtäkt.

Den 17-årige pojken dömdes till tre års ungdomsvård för mordet på 16-åriga Malin.

Malin och den nu 17-årige pojken befann sig på en föräldrafri fest i Sparsör den 7 augusti förra året.

Efter några timmar blev pojken berusad och slängdes ut av de andra festdeltagarna. Men han vägrade lämna platsen och väntade in de andra ungdomarna ute på gatan.

Till slut blev han ensam kvar med Malin på en busshållplats i området. Strax efter tvåtiden pratade hon i telefon med sin vän. En halvtimme senare svarade hon inte.

Dog i bäcken

Pojken hade misshandlat henne svårt, våldtagit henne då hon var medvetslös och lämnat henne att dö med ansiktet nedtryckt i en bäck.

Två dagar senare hittades hennes döda kropp. Pojken greps samma dag.

Borås tingsrätt dömde honom till tre års sluten ungdomsvård för mord och grov våldtäkt. Pojken erkände att han berövat Malin livet, men förnekade mord. Han överklagade domen till hovrätten, som nu fastlår tingsrättens dom.

Nöjd

– Det var väldigt skönt att höra. Jag tror vi kan känna oss nöjda med detta. Vi har varit lite oroliga att det skulle kunna bli en sänkning av straffet och det hade definitivt inte känts rätt, säger Malins pappa till Borås Tidning på nätet.

På en punkt gör dock hovrätten en annan bedömning än tingsrätten. Hovrätten tror inte på att 17-åringen trodde att Malin dog av den brutala misshandeln. Han måste ha förstått att hon ännu levde, om än medvetslös, när han våldtog henne och lade henne med ansiktet i bäcken.

Hovrätten fastställer också skadeståndskraven. Pojken ska betala nästan 300 000 kronor i skadestånd, främst till flickans föräldrar och syskon.