Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Jeanette träffades av blixten – i duschen

Publicerad 2018-04-27

Jeanette Tenggren Durkan, 48, såg fram emot en varm dusch i åskovädret.

Men istället fick hon en kraftig stöt genom kroppen när blixten slog ned.

Nu vill hon varna andra för att duscha när åskan mullrar.

– Jag hade ingen aning om att det kunde bli på det här sättet.

Det var i måndags morse som Jeanette Tenggren Durkan klev in i duschen i villan i Hisings Backa i Göteborg och vred på kranen.

Men förutom varmvatten kom även något ytterligare genom duschhandtaget.

Jeanette Tenggren Durkan, 48

– Det är gjort av metall och plötsligt fick jag en massiv stöt genom högerarmen som gick vidare upp i axeln och till bröstmuskeln där det smällde till. Sedan fortsatte det ner i högerbenet och ut i foten, berättar Jeanette.

Väl ute ur duschen konstaterade Jeanette att det åskade utanför huset och frågade sin son om han sett en blixt slå ner i närheten – vilket han hade.

– Jag måste ha lyckats tajma den precis. När jag klev in i duschen hörde jag inte att det åskade, men sen förstod jag att det måste ha ett samband med stöten.

”Kunnat gå riktigt illa”

Jeanette började googla förklaringar och fick snabbt svaret att blixten kan slå ned i exempelvis i vattenledningar om det vill sig illa.

– Det var ingenting jag alls hade tänkt på innan, berättar Jeanette som efter händelsen åkte till sjukhuset där hon vistades resten av dagen.

– De tog prover och kontrollerade hjärtat. Lyckligtvis var inte stöten så stark och gick genom högersidan vilket var tur. Annars hade det nog kunnat gå riktigt illa, konstaterar Jeanette som vill varna andra.

– Det kan ju bli samma sak när man spolar i kranen, tänker jag.

Fortfarande trött och skakig

Två dagar efter händelsen är hon fortfarande öm över bröstet.

– Jag känner mig fortfarande väldigt trött och skakig, säger Jeanette.

Trots den obehagliga upplevelsen säger Jörgen Blennow, docent i högspänningsteknik på Chalmers i Göteborg, att händelsen är ytterst ovanlig.

– När blixten slår ned är det mycket ström som ska ned till marken, som i sig erbjuder ett visst motstånd. Ligger det då järnrör i form av vatten- och avloppsrör nedgrävda i marken så är det mycket enklare för strömmen att följa den vägen.

– Det kan handla om flera tiotusentals ampere som ska ned i marken och bjuder då marken på motstånd så tar strömmen i stället den lättaste vägen genom rören.

”Händer ytterst sällan”

Jeanettes fall är inte unikt, men enligt Jörgen Blennow händer det ytterst sällan.

– Självklart är det inte uteslutet att det kan hända men jag har inte hört om det tidigare. Det är samma princip som att man inte ska stå vid ett staket när det åskar, för även om blixten slår ned i närheten så kan strömmen ledas genom staketet. Personligen duschar jag aldrig när det åskar ute.

Är detta något man kan dö av?

– Det beror ju på hur stark strömmen är och sannolikheten. Man ska inte skrämma upp folk i onödan då den är ganska liten. Samtidigt, om det händer, så behövs det inte särskilt stark ström för att det ska vara farligt, säger Blennow.

Följ ämnen i artikeln