4,8 miljoner vill ha en bostad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-30

Förmedlaren: Det är lätt att bli nedslagen

Hoppfull – trots allt. Shahbaz Kahn hos Boplats Göteborg menar att registreringen är a och o. ”Bästa medlet är att visa hyresvärden vem du är och vad du är intresserad av.”

4,8 miljoner intresseanmälningar på 8 000 lägenheter låter som en hopplös ekvation.

– Det är lätt att bli nedslagen, men antalet privata hyresvärdar som ansluter sig till oss ökar, säger Shahbaz Kahn, informatör hos Boplats Göteborg.

Boplats Göteborg förmedlar lägenheter för samtliga kommunala hyresvärdar i stan.

I fjol annonserade man ut drygt 8 000 lägenheter. Antalet intresseanmälningar som ramlade in var svindlande 4,8 miljoner.

– Jag har sökt aktivt i ett år och brukar komma hit en gång i veckan. Jag har inte blivit kallad till några visningar, så klart att det är jobbigt men jag försöker bita ihop, säger Ann-Christine Boutros som drömmer om en tvåa eller trea i Rannebergen eller Hjällbo.

Fler privata företag

Birgit Björling Stenberg jobbar som kundmottagare och möter dagligen 100-talet personer med lägenhetsdrömmar.

– Vill man ha något snabbt går det inte att ha så stora krav. Vi gör folk medvetna om att titta på sin registrering och vara lite mer öppna för fler alternativ.

Men allt är inte nattsvart om man får tro Shahbaz Kahn, informatör hos Boplats. Antalet privata bostadsföretag ökar stadigt i lägenhetsbanken.

– Vi har jobbat mer mot de privata värdarna och vi börjar se en kraftig ökning. Närmare 30 procent fler hyresrätter i centrum jämfört med förra året är kanske effekten av det arbetet, säger Kahn.