Sverige en smitt- härd på internet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Sverige är ett av världens största centrum för kriminalitet på internet, visar en ny rapport.

– Här finns nio procent av världens illegala servrar där man handlar med elak kod, spionprogram och information, säger Carl Norell på Symantec.

Bara USA (64 procent) och Tyskland (12 procent) är värre än Sverige i det sammanhanget.

De hemliga servrarna används av hackare och kriminella organisationer för att sälja elak kod samt stulen information som kreditkortsnummer, PIN-koder, bankkontouppgifter och e-postadresslistor.

Servrarna är en slags handelsplats för brottslingar från hela världen. Det finns till och med en prislista.

– En packe med 20 amerikanska kreditkortsnummer kostar mellan en halv dollar och upp till fem dollar. Ett europeiskt kreditkortsnummer kostar mer.

Bankkontonummer är också dyrare. Från 30-400 dollar per styck, beroende på hur mycket pengar som finns på bankkontot i fråga.

Säljs kontonumren med garanti på hur mycket pengar som finns på kontot?

– Ja, vi ser att det finns verksamhet med avtal och garantier, ångerrätt, service. Om det inte fungerar så som det är tänkt så får kunden pengarna tillbaka, säger Carl Norell. Den kriminella verksamheten fungerar mer och mer som vanliga serviceföretag.

Anledningen till att just Sverige och Norden har blivit ett så betydande centrum för den kriminella verksamheten på internet är att här finns en väl utbyggd IT-infrastruktur. Bredbandsnätet är väl utbyggt och det finns många internetanvändare.

– Det är gemensamt för både Sverige, USA och Tyskland, säger Carl Norell.

Hur kan man komma åt brottsligheten?

– Det är väldigt svårt, eftersom ett kriminellt nätverk kan bestå av exempelvis tio personer som sitter i tio olika länder och möts på en handelsplats som rent fysiskt befinner sig i ett elfte land. Nätverken är mycket svåra att spåra och dessutom blir det problem med juridiken när flera länder är inblandade.

Det finns en avgörande skillnad mellan hackare förr och nu:

– Förr pratade vi om ”hacking for fame” när en hackares högsta dröm var att berätta för hela världen att de lyckats hacka sig in på NASA. Idag är det snarare ”hacking for fortune” där hackers i det dolda säljer virus och trojaner dyrt till köpare som vill utföra kriminella aktiviteter på Internet, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Nu för tiden är databrottslingarna nästan uteslutande ute efter att tjäna pengar. Samtidigt så ökar antalet säkerhetshot – trojaner, virus, elak kod och maskar – lavinartat.

Enligt Symantec ökade antalet säkerhetshot med 185 procent första halvåret i år jämfört med sista halvåret i fjol.