Fortsatt frosthalka men mildare till helgen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-14

SMHI varnar för snöbyar i fjällen

Det kommer snöoväder i fjällen redan i morgon bitti.

Räkna också med fortsatt isthalka på vägarna i natt längs hela Östersjökusten.

I helgen stiger temperaturen över nollan i både södra och mellersta Sverige.

Snövädret längs ostkusten har försvagats, men risken för halka är långt ifrån över.

– Det kan frysa på lokalt i natt längs Östersjökusten och bli halt. Men snöovädret i området håller på och försvagas och det blir ingen mer snö på ett par dagar, säger Inga-Lill Nordin, meteorolog vid SMHI.

Vädervarning i fjällen

Nästa oväder dyker upp redan i morgon bitti och drabbar fjällen och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för det kommande dygnet i området.

– Det kan vara svårt att ta sig över till Norge till exempel. Men det blir ingen snö i södra Sverige eller Mellansverige de närmaste dagarna.

– Under fredag passerar ett snöfallsområde mellersta Sverige. Det rör sig från Jämtlandsfjällen åt sydost, ner mot Uppland. Men det försvagas också under tiden och det blir inte så många centimeter snö.

Södra delen av landet håller sig runt nollan eller möjligen strax över fram till helgen då SMHI lovar mildare väder.

– Till helgen stiger temperaturen upp till 7 grader i Skåne på söndag. Mildare luft drar uppåt över Götaland och Svealand och även längs Norrlandskusten, säger Nordin.

Något riktigt vinterväder finns inte i sikte ens nästa vecka. I stället håller sig temperaturen strax ovanför nollan åtminstone i södra delen av landet.