Blixten släckte hela polishuset

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-30

Strömavbrott i hela Umeå – larmnumret 112 kopplas till mobiltelefon i polishuset

Det blev kolsvart i hela polishuset – också.

Datorer, larmfunktioner, radio och annan kommunikationsutrustning slogs ut helt på söndagskvällen.

– Det var blixten som slog ner. Vi vet inte när det kommer igång igen, men vi har tekniker som jobbar på det här, säger Ebbe Nyberg, länsvakthavande vid polisen i Västerbotten.

Det dundrande oväder som dragit fram längs kusten i Västerbotten slog ut det viktiga larmnumret hos polisen i Umeå.

SOS Alarm tvingas sedan klockan 21.30 att koppla de larm som gäller polisärenden via 112 i Västerbotten till en enda mobiltelefon i polishuset i Umeå.

Blixten slog ut bland annat ut hela datasystemet i polishuset, där Västerbottenspolisen har sin viktiga länskommunikationscentral.

– Man kommer fram till oss på 112. Men polisens telefoner har slagits ut så vi får koppla till det här reservnumret, säger Yvonne Berglund, operatör vid SOS Alarm i Skellefteå, till aftonbladet.se.

Över hundra larm

Till Skellefteå går alla larm- och räddningssamtal från hela Västerbotten. Dessutom tar man emot alla automatlarm – och det var bara under den första halvtimmen efter blixtnedslaget fler än hundra stycken.

– Vi får en massa automatlarm på grund av strömavbrottet. Vad jag vet går alla larm nu och det är många. Det började i Nordmaling och spred sig sedan till Umeå och Holmsund. Och just nu är det larm från Ålidhems värmeverk, säger Yvonne Berglund.

Vid 22-tiden hade SOS kopplat ett tiotal samtal från 112 till polisens reservmobil.

Räddningstjänsten i Umeåtrakten jobbade för högtryck för att kolla alla larm.

– Vad vi vet handlar inget om någon allvarlig händelse hittills. Vi har heller inte fått larm om någon allvarlig brand. Men vi vet inte när problemen är lösta, säger Yvonne Berglund.

”Det small och blixtrade”

Larmcentralens datasystem i Umeå var ännu vid 22-tiden helt utslaget, liksom polisens datorer och radio.

– Det small och blixtrade överallt här. Det blev helt svart här liksom i stora delar av stan, säger Ebbe Nyberg till aftonbladet.se.

– Lyset kom tillbaka efter fem minuter. Då gick reservgeneratorn igång. Och vi jobbar för fullt för att få igång resten. Men det är svårt just nu, vi pratar med bilarna i reservradio.

Enligt polisen har det utslagna larmnumret hittills inte skapat några allvarliga problem.

Polispatruller har placerats ut på flera ställen i Umeå, bland annat på Rådhustorget, för att kunna hjälpa allmänheten.

Internt fungerade trots allt telefonerna och man kunde även använda sina mobiltelefoner – men datasystemet för Larmcentralen låg helt nere.

Strax före klockan 23 lyckdes man få igång alla system i polishuset igen. Inga allvarliga incidenter hade då rapporterats, men händelsen kommer att utredas.

ANNONS