GW: "Han borde ha spärrats in"

Uppdaterad 2014-04-09 | Publicerad 2014-04-08

Åklagaren släppte Mesut Sahindal.

En timme senare hotade han sin mor och syster - sedan sköts han till döds av polis.

Nu riktar flera experter skarp kritik mot hur rättsväsendet agerat.

– Den här mannen borde de ha spärrat in. Det är mycket olyckligt, säger polisprofessor Leif GW Persson.

Jouråklagare valde att släppa Mesut Sahindal, 34, klockan 03 på tisdagen. En timme senare larmades polisen om att han hotat sin mor och syster. Klockan 04.35 sköts han till döds efter att han beväpnad med kniv hotat poliserna.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz kallar jouråklagarens agerande för tjänstefel. Enligt henne borde Sahindal hållits kvar hos polisen.

– Det är väldigt slarvigt, och ett tjänstefel av den åklagare som faktiskt för statens talan, att häva ett anhållandebeslut i stället för att titta tillbaka historiskt, att titta på att han begår en överträdelse av ett kontaktförbud, att han utför hot och misshandel och är beväpnad med två knivar, säger hon.

"Ett tjänstefel"

Elisabeth Massi Fritz efterlyser nu tuffare tag mot män som har en historia av våld mot kvinnor och som tidigare är dömda för brott.

– Det är inte bara obehagligt att det kan vara så här, det är tycker jag stötande. Vi måste börja prata om att också brottsoffer ska ha en rättssäkerhet. Man måste känna sig trygg i sitt samhälle och sitt eget hem, säger hon.

Polisprofessor Leif GW Persson kallar det "ett åklagarproblem" och anser att åklagare ofta är för snabba med att släppa våldsamma personer - speciellt när det handlar om våld mot kvinnor i nära relationer.

– Det är tyvärr inte ovanligt att det blir så här. Mannen släpps, blir ännu tokigare och begår nya oförätter. De struntar dessutom i besöksförbud - det blir på sin höjd böter om man bryter mot det. Den här mannen borde de ha spärrat in, säger han.

Farligare ammunition

Att ännu en person har skjutits till döds av polisen ser han som ett trendbrott som samhället måste ta tag i.

– Sex dödsfall på femton månader är ovanligt. Det ska vi inte ha för så farliga människor bor det inte i Sverige.

Polisförbundet kräver nu alternativa vapen som elpistoler - är det en bra lösning?

– Jag har länge sagt att polisen borde ha ett vapen som ligger mellan batongen och pistolen. Elpistoler är ett bra alternativ men inte helt oproblematiskt. Om de kan rädda liv är det ett tungt argument för att införa dem, säger han.

"Det börjar lossna och alla skjuter"

Borde tre poliser ha kunnat gripa honom utan att avlossa dödande skott?

– Så fort en börjar skjuta brukar det börja lossna och alla skjuter. Ett problem kan vara att polisen bytte ammunitionstyp för några år sedan. Den man skjuter med nu är farligare och kan jämföras med vanlig jaktammunition. Förr kunde du skjuta någon i knäskålen utan risk för att personen skulle dö. Med den nya ammunitionen är det lättare att få en dödlig skada.

Aftonbladet har sökt åklagaren utan att få svar. Åklagarens chef, Niclas Wargren vid åklagarkammaren i Karlstad vill inte kommentera beslutet att släppa Mesut Sahindal.

– När man som åklagare hanterar ett ärende där det i anslutning till det inträffar en tragisk händelse så oavsett om man tagit rätt beslut eller inte så känner man ju att det är jobbigt. Och självklart påverkar den här händelsen åklagaren väldigt mycket, säger han.