Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Asteroid sveper förbi jorden – närmare än månen

Publicerad 2014-03-05

Asteroiden passerar jorden i kväll.

En asteroid med en diameter lika stor som tre skolbussar kommer att dundra förbi oss i kväll.

När den väl passerar jorden kommer den vara närmare än månen – och du kan se hela händelsen här.

– Det är ganska ovanligt att den kommer så nära, säger Lars Eliasson på Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Klockan 21.07 i kväll sveper den förbi oss, en asteroid vid namn DX110, skriver Daily mail.

Som närmast kommer den att vara 350 000 kilometer i från oss – vilket är närmare än månen, som befinner sig 385 000 kilometer i från jorden.

– Det är inte så ofta en asteroid passerar på ett avstånd som är närmare än månen, men det händer, säger Lars Eliasson.

Banan korsar med jordens

DX110 är en Apollo-asteroid, vilket innebär att den har en omloppsbana som korsar med jordens bana. I dag finns 240 kända Apollos i rymden, men forskare tror att det kan finnas över 2000 asteroider som har en omloppsbana som krockar med jordens.

Och förr eller senare kommer det att smälla.

– Ja, vi vet att det kommer ske en krasch någon gång. Sedan om det händer om 100 00 år eller en miljon år, det vet vi inte. Men det kommer i alla fall inte ske kväll, säger Lars Eliasson.

Om det vore så att DX110, eller en annan Apollo-asteroid träffar jorden skulle den skapa en krater 10-20 gånger sin storlek. Men det är ingenting jämfört med om någon av de riktigt stora asteroiderna som finns där ute skulle träffa oss. Vissa har en diameter på över en kilometer och om en sådan bjässe träffar jorden skapar bara själva kraschen så mycket stoft ut i atmosfären att solens ljus skulle vara blockerat i flera år.

”Ring Hollywood”

Men som tur är har forskarna bra koll på vad som finns ute i rymden.

– Ja, när det gäller de stora asteroiderna har vi koll. Men det händer ju titt som tätt att det faller ner småsaker på jorden. Lite satellitskrot och mindre meteoriter, som den som slog ner i Ryssland förra året, säger Lars Eliasson.

Och om det mot alla odds skulle komma en riktigt stor asteroid emot oss, då finns det bara en sak vi kan göra.

– Det gäller att ändra omloppsbanan på asteroiden. Och det kan man bara göra genom att skicka upp ett tillräckligt stort rymdskepp. Om inte det funkar finns det ju ett antal Hollywoodproduktioner som kan ställa upp, även om de oftast strider mot fysikens lagar, säger Lars Eliasson skämtsamt.

Slagit ner förut – i Sverige

Sverige har träffats av meteoriter och asteroider tidigare. Den allra kändaste kratern är Siljansringen, som är resultatet av en nedslagen meterorit.

– Ja, ibland träffas även vi. Men vi måste komma ihåg att jorden till största del är vatten. Så även om något kraschar på vår planet är risken att den ska träffa land minimal, säger Lars Eliasson.