De hyr kors – för 500 kr

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-04-18

Via Dolorosa kantas av krogar, marknadsstånd och turistfällor

JERUSALEM. Via Dolorosa är vägen för Jesus vandring med korset.

I dag kantas gatan av marknadsstånd, restauranger och turistfällor.

Under påskhelgen hyr otaliga pilgrimer träkors för att försöka återuppleva hans smärtsamma vandring till Golgata.

Påskhelgen för över 2 000 år sedan blev ödesdiger för Jesus från Nasaret, 33.

Enligt bibeln festade han med vänner i Jerusalem på skärtorsdagen. Sedan drog gruppen vidare till Getsemane trädgård där flera av dem somnade. Under natten blev Jesus förrådd av sin vän Judas och tolv timmar senare korsfästes han på Golgata.

I dagens Getsemane trädgård samsas urgamla olivträd med ficktjuvar och en majestätisk kyrka till minne av den mytomspunna natten.

Någon kilometer därifrån ligger Via Dolorosa – vägen som symboliserar Jesu lidanden från dödsdomen till korsfästelsen.

Här vandrar turister och pilgrimer dagligen, förbi restauranger, krimskrams-affärer och mer eller mindre heliga platser.

”Går dåligt”

Eiad Shbhe, 30, driver en souvenirbod på bottenvåningen av ett antikt bostadshus i början av Via Dolorosa.

– Försäljningen går dåligt och så har det varit i snart 15 års tid. Människor är rädda för att komma hit på grund av alla krig. Men nu närmar sig högsäsongen i och med påsken och då hoppas vi på bättre resultat, säger han.

Somliga turister väljer att hyra ett träkors som de sedan släpar till Golgata. Korsen kostar mellan 500 och 1 000 kronor att hyra och är cirka 1,5 meter långa.

En av uthyrarna är en palestinsk man i 40-årsåldern. Aftonbladet träffar honom på en bakgata när han bär tillbaka två kors på sin rygg tillbaka till början av Via Dolorosa.

Han är förtegen om sin verksamhet – som irriterar många av stadens religiösa företrädare.

– Jag har två turistgrupper som väntar på mig vid första stationen och hinner inte prata nu, säger han.

Marken är omstridd

Vid den första anhalten på Via Dolorosa ska Jesus enligt traditionen ha blivit dömd till döden av den romerske ståthållaren Pontius Pilatus. På platsen finns i dag den muslimska låg- och mellanstadieskolan al-Umariyah med 850 elever, de flesta av dem pojkar.

Nära skolan ligger både al-Aqsamoskén, som är helig för muslimer världen över, och Västra muren, som är helig för judar världen över. I området drabbar de två grupperna regelbundet samman med varandra. Också skolan dras då och då in i konflikten eftersom marken den står på är omstridd. Skolans mark riskerar dessutom att kollapsa på grund av de tunnlar som grävts ut från Västra muren, enligt Unesco.

Skolan al-Umariyahs rektor är en försynt man i 60-årsåldern som inte får uttala sig om den politiska situationen utan tillstånd från polisen och utbildningsministeriet.

– Den här antika byggnaden är 900 år gammal. Det är en vacker plats som gör våra elever mycket gott, säger han.

Bland de boende i området hoppas man bara på en sak – att konflikten mellan judar och muslimer i Jerusalem får ett slut.

– Vi hoppas på fred i Jerusalems gamla stad. Vi måste kunna leva tillsammans. Kan vi göra det tror jag att turisterna kommer tillbaka, säger försäljaren och Jerusalembon Eiad Shbhe.

Fallet Jesus - historien om
påsken