Patientjournaler saknas

Publicerad 2011-09-17

Patientjournaler saknas i Skåne.

Orsaken: ett kraschat datasystem.

Haveriet kan bli förödande för patienterna.

I slutet av augusti kraschade ett av Skånes journalsystem, skriver Dagens Nyheter. 14 vårdcentraler och två sjukhus som använder systemet har sedan dess inte kunnat jobba som vanligt.

Databaserna gick sönder

– Vi fick problem den 22 augusti och när vi skulle laga felet dagen efter gick databaserna sönder, säger Lennart Wallén, som fram till 1 september var IT-chef i Region Skåne till DN.

Enligt uppgifter till tidningen kunde så många som 50 000 journaler ha försvunnit, men Region Skåne tillbakavisade uppgifterna i ett pressmeddelande under lördagen. I stället uppger man att runt tio journaler saknas.

För patienter kan det havererade datasystemet bli förödande.

I journalerna finns hela en persons sjukdomshistoria nedskriven, vilka mediciner man äter och vad man kanske är allergisk mot. Uppgifter som kan vara livsviktiga om personen söker sjukvård.

Patientsäkerheten riskeras

– Det kan vara en stor risk för patientsäkerheten att man inte har tillgång tilladekvat information, säger Mette Marklund, sektionschef på tillsynsregion syd på Socialstyrelsen, till DN.

Nu tvingas personalen på de drabbade vårdcentralerna och sjukhusen göra allt manuellt.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade felet. Hårddiskarna som drabbades har skickats till ett företag som ska försöka återskapa det som fanns på dem. IT-avdelningen har lyckats få fram så kallade läskopior vilket gör det möjligt att komma åt de saknade journalerna. Men ingen vet om informationen i läskopian är komplett.

En lex Maria-anmälan kommer att upprättas.

ANNONS