Vapenmannen häktad – 30 år efter k-pistdramat

Publicerad 2023-04-21

En man i 50-årsåldern har häktats efter skottdramat i Alingsås i tisdags.

För 30 år sedan dömdes han för ett annat uppmärksammat k-pistdåd mitt i stan.

– Det vittnar om vilken kapacitet mannen har, säger åklagare Andreas Lennartsson.

Det var vid lunchtid på tisdagen som polisen larmades om en man beväpnad med automatvapen som öppnat eld i ett skogsparti i Alingsås.

Ett stor insats inleddes där både polis och polishelikopter ska ha beskjutits. En misstänkt man sköts till slut i benet och kunde gripas.

Nu har han häktats misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det är en extremt allvarlig händelse med en beväpnad person som skjuter på en allmän plats där folk rör sig, så det är tur att det inte gått betydligt värre, säger åklagaren Andreas Lennartsson.

Har han erkänt eller förnekat brott?

– Det var lite speciellt på så vis. Han medverkade från sjukhus och var talbar och medveten, men ville inte svara så det slutade med att ordföranden antecknade att han varken ville erkänna eller förneka.

Mannen mistänks ha avslossat flera skott och brandrök syntes på flera ställen i området.

Sköt i damm

Den häktade mannen har dömts för ett flertal brott tidigare, däribland en uppmärksammad skjutning med k-pist i centrala stan 1994, skriver Alingsås Tidning.

Under rättegången medgav han att han skjutit 15 skott ner i en damm efter att ha fått lånat vapnet av en kompis.

– Det vittnar om vilken kapacitet den här mannen har, även om det var för längesedan, säger åklagaren Andreas Lennartsson till Aftonbladet.

”Stort militärt intresse”

Så sent som för fem år sedan dömdes också mannen också till villkorlig dom efter att fyra sprängstavar och tio sprängpatroner hittats i hans garage. Under tillslaget hittade polisen även militär utrustning och böcker och konstaterade att han tycks ha ”ett stort militärt intresse”, enligt Alingsås Tidning.

Mannen har häktats i 14 dagar i väntan på beslut om åtal.

– Det känns betryggande att han är häktad. Nu ska vi jobba vidare. Vi har mycket att göra, men det kommer nog att bli bra i slutändan, säger Andreas Lennartsson.

Följ ämnen i artikeln