Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Trumps hemliga ljudinspelning läcks av medier i USA

Publicerad 2023-06-27

Under natten har medier i USA publicerat en ljudupptagning där Donald Trump diskuterar känsliga uppgifter, som till exempel en planerad attack mot Iran.

I ljudinspelningen hörs den tidigare presidenten Trump 2021 diskutera vad han kallade ett "mycket konfidentiellt" dokument om Iran.

Trump motsäger sig själv och han gjort tidigare i veckan till Fox News. Då förnekade han att han presenterat hemligstämplat material och jämförde materialet med "tidningspapper". I ljudfilen hörs Trump säga emot sig själv:

Trump hörs säga att dokumenten var "mycket konfidentiella, hemliga”.

– Är det inte otroligt? säger Trump om materialet och tillägger:
– Detta gjordes av militären och gavs till mig.

Trump hänvisar här till hemligstämplade Iran-dokument i form av en attackplan mot landet utvecklad av Trumps dåvarande försvarsrådgivare general Mark A. Milley.

– Avklassificera det, säger Trump. Som president kunde jag ha avklassificerat det, men nu kan jag inte det.
– Nu har vi ett problem, säger kvinnan och skrattar.

Till slut svarar Trump:
– Det är så coolt.

Nu skriver Trump på sin kanal Truth Social att rapporteringen är "ännu en häxjakt":

– Den förvirrade särskilda åklagaren, Jack Smith (...) läckte olagligt och "snurrade" ett band och avskrift av mig som faktiskt är en befrielse, snarare än vad de skulle få dig att tro. De är fuskare och skurkar!

Ljudinspelningen, som sannolikt kommer att användas som bevis i Trumps rättegång i dokumentfallet, spelades för första gången offentligt på måndagen av CNN och erhölls också av The New York Times.

Donald Trump.

Följ ämnen i artikeln