Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Dödssiffran stiger efter skalvet i Nepal

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-11-04

Dödstalen stiger efter jordskalvet som inträffade i Nepal natten mot lördagen.

Dödstalen stiger efter jordskalvet i Nepal natten mot lördagen.

Över 150 personer har dött och ytterligare ett stort antal personer har skadats, enligt polisen.

Dödssiffran förväntas stiga ytterligare då många platser i det drabbade området är svårtillgängliga och flera byar kan bara nås till fots.

På regionsjukhuset i staden Nepalgunj har över 100 bäddar ställts till förfogande och läkarteam står redo att hjälpa de skadade.

– Jag försökte ta mig ur mitt hus, men halva kroppen fastnade i nedfallet bråte. Jag skrek, men alla mina grannar var i samma sits och skrek även de på hjälp. Det tog nästan en timme innan räddningspersonal hittade mig, säger Bimal Kumar Karki, en av de första som togs till sjukhuset, till AP.

Många sov

Skalvet inträffade vid midnatt, lokal tid, natten mot lördagen när många låg och sov. Det hade, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS, en magnitud på 5,6 och sitt centrum i Jajarkot, i västra delen av landet – fågelvägen knappt 400 kilometer från huvudstaden Katmandu.

I distriktet Rukum, med flera tiotals döda minst, har många hus rasat samman och räddningspersonal söker igenom husresterna, där många omkomna befaras ligga begravda.

– Jag låg och sov när det började skaka och hela huset gav vika. Så många hus som har rasat samman och så många människor som har begravts, säger en överlevande, Tika Ram Rana, till AP med huvudet omlindat av bandage.

Indien erbjuder hjälp

Indiska medier uppger att skalvet kändes i huvudstaden Delhi. Från flera orter i norra Indien rapporteras folk ha sprungit ut på gatorna av rädsla att deras hus skulle rasa.

Premiärminister Narendra Modi skriver på X, tidigare Twitter, att Indien står berett att hjälpa Nepal ”på alla möjliga sätt”.

Jordskalv är relativt vanliga i Nepal. Enligt Times of India är skalvet det tredje i landet den senaste månaden. I april 2015 omkom runt 9 000 människor i en jordbävning i landet.