Mamma häktad – misstänkt för barnmisshandel

Publicerad 2022-09-22

Den unga mamman misstänks ha misshandlat sin treåriga dotter vid elva tillfällen.

Flera av händelserna spelade mamman in med sin mobilkamera.

Kvinnan har erkänt och nu häktas hon för grov misshandel.

Det var i måndags som filmer lades ut på sociala medier, filmer som visar hur en liten flicka blir misshandlad.

Händelsen fick snabbt stor spridning och i takt med detta började flertalet anmälningar att komma in till polisen.

Samma kväll greps den lilla flickans mamma, en kvinna i 20-årsåldern bosatt i Ronneby, och i dag häktades hon misstänkt för att ha misshandlat sin dotter vid elva tillfällen.

Den unga mamman själv erkänner att hon misshandlat sin dotter men medger inte rubriceringen grov misshandel, något hon dock häktas för.

Enligt SVT:s team som var på plats bröt hon ihop i tårar när tingsrätten meddelade att hon häktas i två veckor.

Om samtliga elva övergrepp finns på film framgår inte. Däremot verkar de klipp som spridits på nätet visa hur flickan vid olika tillfällen och i olika rum inne i en bostad blir slagen.

Hatiska kommentarer

Filmerna, som tydligt visar den lilla flickans utsatthet, har fått stor spridning och innehållet har väckt enormt starka känslor hos många.

Det har även lett till att den nu häktade kvinnans namn publicerats med uppmaningar om att hon ska utsättas för våld.

Även hennes familjs namn och kontaktuppgifter har spridits vilket inneburit att flera i den unga kvinnans närhet blivit uppringda och utsatta för hat och hot.

– Jag förstår om folk är rasande av det som syns på filmerna men vi runt omkring har inte haft någon aning. Vi har alltid uppfattat den här flickan som glad och mammig, vi har aldrig sett några märken. Hon har verkat mått bra, säger en anhörig till mamman.

Den treåriga flickans pappa har följt utvecklingen och har en önskan:

– Mitt hjärta krossades när jag fick se filmerna. Jag är arg på mitt ex och jag hoppas hon får ett straff. Men ingen behöver hota och hata. Låt rättvisan ha sin gång och se till att älska och krama era barn.

Stor spridning på sociala medier

Användare på sociala medier har även uppmanat varandra att orosanmäla mamman till socialtjänsten i hemkommunen Ronneby. Under de senaste dagarna har kontoret blivit väldigt ansatt.

– Vi har fått in minst 900 anmälningar via e-tjänsten samt många telefonsamtal till vår mottagningstelefon. Ronneby kommun tar i vanliga fall under ett år emot cirka 1 300 anmälningar gällande 600-700 unika barn avseende oro för att barn far illa, har förvaltningschef för socialförvaltningen Birgitta Ratcovich tidigare sagt till Aftonbladet.

Filmerna av misshandeln har på flera plattformar raderats men andra klipp fortsätter att spridas, något polisen uppmanar allmänheten att sluta göra. Inte minst för den lilla flickans skull.

Det kan även vara ett brott, olaga integritetsintrång, med upp till två års fängelse i straffskalan.

– Det är fullt förståeligt att man blir upprörd, men man ska inte göra ont värre genom att fortsätta sprida filmer eller bilder, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

Är tidigare ostraffad

Enligt Expressen har polisen gjort en anmälan om olaga hot.

– Det finns ingen misstänkt person i ärendet utan det är en allmän anmälan om olaga hot, som bland annat kan gälla de uppenbart hatiska kommentarer som postats på nätet, säger Thomas Johansson, presstalesperson hos polisen i Blekinge.

Den nu häktade mamman är tidigare ostraffad.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det dock ha gjorts orosanmälningar mot henne långt innan hon greps i måndags. Redan 2018 när hon var gravid med flickan inkom orosanmälningar.

Ytterligare en kvinna anhölls i tisdags misstänkt för delaktighet i misshandeln av flickan men hon har nu släppts på fri fot.

Hon är fortfarande misstänkt för brott men anses inte kunna påverka utredningen.