Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Färre ämnen än vanligt i kvällens partiledardebatt

Publicerad 2017-05-14

När riksdagspartiernas partiledare möts i kvällens debatt i SVT är upplägget lite annorlunda.

Partierna har bland annat fått veta de fyra ämnena i förväg.

– Det är bra att de talar om vilka ämnen som ska debatteras. Att inte göra det blir bara fånigt, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I kvällens partiledardebatt är det färre ämnen än vanligt. Endast fyra ämnen – sjukvård, invandring, skola samt lag och ordning – ska diskuteras i den två timmar långa debatten.

Partierna har också fått veta ämnena i förväg.

SVT:s ambition med det nya upplägget är att partiledarna ska ”få möjlighet att fördjupa debatten och tydliggöra alternativen i de frågor som engagerar väljarna mest just nu”.

– SVT har tidigare fått kritik för att debatterna bara blivit ordväxlingar, detta kan vara ett sätt att försöka förnya och slippa den här typen av kritik, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

”Frågor som många oroar sig för”

Om kvällens lite tunnare program kommer skilja sig mycket från tidigare debatter återstår att se.

– En halvtimme per ämne är ganska lång tid, men att det kommer bli en otroligt saklig debatt har jag svårt att tro. Det vore i såna fall ganska tråkigt också, säger Lena Mellin.

Strax före klockan 19 började partiledarna anlända till tv-huset vid Gärdet i Stockholm.

– Jag är taggad. Jag tycker att man har valt ut fyra väldigt viktiga frågor. Det är fyra frågor som ständigt kommer upp, som många människor funderar över och är oroade över, säger Liberalernas Jan Björklund.

Sjöstedt vill prata klimat

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt säger att han saknar ett ämne på dagordningen.

– Jag hade helst velat prata om klimatet, så vi får hoppas att det blir lite tid över för det också, trots att det inte är ett ämne, säger han.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger att han ser fram emot att debattera sjukvård.

– Det är en viktig fråga för väldigt många människor som befinner sig i köer eller som har erfarenhet av att få vänta länge på akuten.

Aftonbladet liverapporterar från partiledardebatten, som börjar klockan 20.