Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

”Det är oreda i Alliansen”

Löfven och Lövins plan inför debatten: Peka ut splittring

Publicerad 2017-05-14

Stefan Löfven och Isabella Lövin vill göra regeringsfrågan till en valvinnare.

I kvällens partiledardebatt är målet att peka ut Allianspartierna som splittrade kring hur Sverige ska styras.

– Det är viktigt att det blir tydligt för väljarna att det är oreda i de borgerliga partierna, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).

Under många år var det en socialdemokratisk paradgren att peka ut den borgerliga oppositionen som splittrad. Men när Fredrik Reinfeldt tog över Moderaterna lyckades han vrida vapnet ur sin motståndares händer. Alliansen bildades och koalitionen höll inte bara ihop utan lyckades även vinna två val i rad.

Under sina regeringsår var Reinfeldt ofta hård i sin kritik mot de S-ledare som passerade revy - de hade inget färdigt alternativ att genomföra sin politik med.

Men sedan januari i år är Alliansen inte längre överens i regeringsfrågan. Då meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att hon både vill samtala med Sverigedemokraterna i riksdagen och fälla regeringen med Jimmie Åkessons hjälp.

”Måste bli tydligt”

Varken Liberalerna eller Centerpartiet var med på tåget och det är oklart om och hur Alliansen kommer agera efter nästa val om de inte blir större än de rödgröna.

Inför kvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda planerar både statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) att göra regeringsfrågan så central som möjligt.

– Vi ser att de borgerliga partierna har tappat kompassen. Man vet inte hur man ska bygga ett regeringsunderlag. Det finns de som vill göra det med SD och de som inte vill det. Det är viktigt att det blir tydligt för tittarna och väljarna att det är en oreda i de borgerliga partierna i regeringsfrågan. Det kommer inte att vara bra för Sverige, säger Lövin.

Har försökt samarbeta

Löfven, som kallat Kinberg Batras SD-besked för ett ”moraliskt haveri”, säger att det är bra att C och L inte gått samma väg.

– Men de är fortfarande otydliga. De kan inte å ena sidan säga de vi inte vill ha något samarbete med SD och å andra sidan säga att Anna Kinberg Batra ska vara statsminister i en regering som M vill bilda med stöd av SD. Där måste de förtydliga sig.

Statsministern har under lång tid försökt bryta upp blockpolitiken och få till mer samarbete med både C och L, som dock stenhårt håller fast vid Alliansen.

– Både Annie Lööf och Jan Björklund skulle tjäna på att samarbeta mer med oss. De skulle få en bättre politik. Klimatfrågan är en typisk sådan fråga. C skulle få mer utdelning med en S-ledd regering. Detsamma gäller L när det handlar om skolan.

Extra viktig för Lövin

Men det är långt ifrån frid och fröjd i de rödgrönas egna regeringsalternativ. För Isabella Lövin är kvällens debatt extra viktig ur en annan synpunkt. Hennes parti dras med usla opinionssiffror och MP har i flera mätningar hamnat under riksdagsspärren.

– Det är klart att debatten är viktigt, men vår politik är det viktigaste. Att vi visar att vi levererar och ställer om Sverige. Det är konkreta förändringar som vi har drivit igenom i regeringen, säger Lövin.

Den senaste tiden har också det förts diskussioner om att det kommer ut för lite politik från regering med grön prägel.

– Vi har fått kritik för att vi inte har lyckats med en antal symbolfrågor. Men vi har samtidigt gjort det långsiktiga arbetet. Vi har gjort en seriös miljöpolitisk inte bara symbolpolitik, säger Lövin.

Löfven vill själv inte kännas vid att det går dåligt för de gröna.

– Opinionsmätningar går upp och ned. Det är valresultatet som räknas. Isabella har helt rätt, det är resultatet som räknas.

ANNONS