Polisen ändrade siffror – skjutningsstatistik skrevs upp
Uppdaterad 2021-08-05 | Publicerad 2021-08-04
Polisens statistik över antalet skjutningar i landet i år har skrivits upp.
Siffrorna ändrades i smyg från en dag till en annan helt utan kommentar.
– Juni går från “normaldålig” till en ganska våldsam månad, säger kriminologen Manne Gerell.
På polisens hemsida publiceras siffror varje månad över bekräftade skjutningar per region och hur det sett ut totalt i landet.
Manne Gerell som är kriminolog vid Malmö Universitet, tar varje månad del av siffror och lägger in dessa i ett eget excel-ark. När han skulle lägga in siffrorna för juli märkte han att något var annorlunda i dokumentet.
– Nu noterade jag direkt att den siffran de hade skrivit in för juni som var 28 skjutningar hade ändrats till 34 stycken. 28 är en ganska normal nivå, medan 34 är rätt våldsam, säger Manne Gerell.
Det var inte bara siffrorna för juni som hade ändrats och ökats. Januari, februari, mars och april likaså. Totalt rör det sig om 14 skjutningar som statistiken ökats med under årets första sju månader.
– Det här ändrar ju bilden av statistiken. I början av året användes de rubrikvänliga orden “rekordlåg” och “statistiskt signifikant minskning”, men det stämmer ju inte. Det här var ju en story hela våren, men de nya siffrorna lägger statistiken på samma nivå som 2018 och 2019, säger han.
Mikael Damberg har hyllat polisens arbete
På en presskonferens i mars sa inrikesminister Mikael Damberg att minskningen av skjutningar i början av året pekade åt rätt håll.
– Det är ett kvitto på polisens offensiva arbete, sa han då till SVT Nyheter.
Andreas Fahlén, ställföreträdande presschef hos polisen, menar att det är vanligt att statistik revideras i efterhand.
– Det kan vara att vi utreder en händelse och hittar hylsor, och då rättar vi siffrorna. Sedan är det här en sommareffekt under semesterperioden att det blir en eftersläpning, säger Andreas Fahlén.
Men att siffrorna för januari, februari, mars och april reviderats utan en anmärkning kan Andreas Fahlén inte ge svar på.
– Vår vision är att lägga en markering på bladet där det tydliggörs att statistiken är preliminär, säger Andreas Fahlén.
Manne Gerell menar att felräkning såklart kan hända, men att statistik tas bort och ersätts av ett nytt dokument med ändrade siffror - utan att det står en notis om ändringen, inte visar på transparens.
– Jag vet inte hur ofta de gör såhär, eller varför – i just det här fallet spelar det ganska stor roll. Dels för att juni går från en “normaldålig” månad till ganska våldsam. Det betyder att de senaste tre månaderna visat sig vara ganska våldsamma. Det är ju en väldigt viktig fråga, säger Manne Gerell.
Efter att Aftonbladet frågar polisen om uppskrivningen av siffrorna har de lagt till en förklarande text på hemsidan.