Löfven startar om med samma lag
Publicerad 2021-07-09
Statsminister Stefan Löfvens nya regering tillträdde utan nya namn.
Men allt är inte som före krisen.
– Vi har ett nytt politiskt läge, säger Löfven.
Stefan Löfvens tredje regering tillträdde på fredagen vid en skifteskonselj på slottet.
Trots det osäkra stödet i riksdagen för regeringens politik är hans budskap att arbetet går vidare för jobben, tryggheten, klimatet och välfärden.
– Vi är redo att fortsätta att ta landet framåt, säger Löfven.
Det nya politiska läget består i att den rödgröna regeringen inte längre kan räkna med stöd i en rad olika frågor från de tidigare samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L).
”Inte svag”
Löfven håller ändå inte med om att hans regering skulle vara svag. Han uppger att skillnaden är att regeringen behöver finna nya arbetsformer.
Nu kommer regeringen att behöva söka stöd i riksdagen från fler partier i olika frågor.
Den nya regeringens största problem framöver är hur budgeten ska gå igenom riksdagen. Sannolikt behöver den skaffa sig aktivt stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet, men utan att budgetförhandla med dem.
Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger att regeringen ska ta fram en budget på egen hand med satsningar för att återstarta Sverige efter pandemin. Det kommer, enligt henne, att handla om att skapa jobb, stärka sjukvård och äldreomsorg, tidigarelägga klimatinvesteringar och anställa fler poliser.
– Sedan kommer vi naturligtvis också vara lyhörda för viktiga förslag från både V och C för att försöka få igenom det här i riksdagen, säger Andersson.
Förslag om skolan
Den nygamla regeringens politik kommer att beskrivas närmare i regeringsförklaringen när riksdagen åter öppnar efter sommaruppehållet. Löfven gav några besked redan på fredagen.
Inom kort kommer en proposition om slopad straffrabatt för unga mellan 18 och 21 år, som begår grova brott. På rättsområdet nämnde Löfven också förslag om utökade möjligheter till datalagring och större möjligheter för polisen att göra husrannsakan.
På rättsområdet finns ett brett stöd i riksdagen för hårdare tag.
Löfven lovar också att prioritera välfärden.
– Det kommer att kräva rejäla satsningar och stopp för misslyckade marknadsexperiment, säger statsministern.
Löfven aviserade också förslag om att göra något åt kötid som urvalssätt för populära friskolor, som enligt statsministern skapar splittring i samhället. Han vill också se en ändring av resursfördelningen mellan kommunala skolor och friskolor.
– Så det kommer förslag vartefter, som går i den riktningen, säger Löfven.
Ingen landsbygdsminister
Det fanns förväntningar på att Stefan Löfven åtminstone skulle utse en ny landsbygdsminister i sin nya regering, eftersom den tidigare avgick häromveckan. Men han fortsätter med samma lag.
Att regeringen inte fick en särskild landsbygdsminister väcker uppmärksamhet. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) oroas för att ingen nu ska försvara Sveriges intressen i EU när det gäller jordbruks- och skogspolitik.
– Regeringskansliet kan organiseras på hur många sätt som helst och vi har nu ett av de mer rutinerade statsråden som håller på med de här frågorna, säger Löfven.
Det är näringsminister Ibrahim Baylan (S) som även får sköta landsbygdsfrågor. Han får därmed ansvar för att vara med och lösa två svåra konflikter – främst mellan C och MP – men de måste även klaras ut inom regeringen.
– Ett stort mått av ödmjukhet är alltid bra att ha med sig. Jag kommer i alla fall att göra mitt yttersta, säger Baylan.
Löfven har lovat C ett mer flexibelt strandskydd och stärkt privat äganderätt för skogsägare. Men Löfvens andra regeringsparti Miljöpartiet protesterar mot förslagen.
MP vill förhindra exploatering av kusterna och se till att skogsavverkning inte hotar den biologiska mångfalden.
Förhandlingarna kring de konfliktfrågorna pågick innan regeringskrisen och fortsätter nu. Löfven uppger att de ska lösas ”så snabbt det går”.