Ökat stöd för politiskt våld i USA

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-07-18 05.30

Människor i Milwaukee följer nyhetsrapportering om attacken mot expresident Donald Trump under ett valmöte i lördags.

Politiskt våld kan vara berättigat, anser en allt större del av befolkningen i USA.

Tendensen syns bland personer som vill att Donald Trump ska bli president igen – men är ännu vanligare bland dem som är emot det, enligt en studie.

Det politiska våldet har blivit vanligare i USA de senaste åren. Även stödet för politiskt våld har ökat i befolkningen, konstaterar Robert Pape, professor i statsvetenskap vid The University of Chicago.

Han har studerat politiskt våld i 30 år och sedan stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 har han riktat in sig på det politiska våldet i USA.

– Det vi fann, redan från början, var ett betydande stöd för politiskt våld bland allmänheten, säger han till CBS.

Vill stoppa Trump

I Papes senaste undersökning från i juni har stödet för politiskt våld ökat. På frågan om det är berättigat att ta till våld för att Donald Trump ska bli president igen svarar 6,9 procent ja – men de som anser det berättigat för att hindra att Trump blir president igen är ännu fler.

– Nu har vi konstaterat att 10 procent av vuxna amerikaner stödjer våldsanvändning för att stoppa Donald Trump från att bli president, säger Robert Pape.

Av dem som anser det berättigat med politiskt våld, oavsett anledning, äger en betydande andel vapen, visar undersökningen.

– Ju mer intensiv den politiska miljön blir, desto mer troligt är det att det finns ilska och desto mer troligt att ilskan kan spilla över till politiskt våld. Vi måste börja ta det här på riktigt allvar, säger Pape.

”Övergripande klimat”

De flesta amerikaner ser fortfarande inte våld som rätt sätt att lösa politiska meningsskiljaktigheter, men den senaste tiden har flera undersökningar visat på samma tendens, att stödet för våldet ökar.

I höstas ansåg 23 procent att ”patrioter kan behöva ta till våld för att rädda vårt land”, jämfört med 15 procent när samma fråga ställdes 2021, i en studie från opinionsinstitutet PRRI i samarbete med tankesmedjan Brookings Institution.

– Det finns ett visst ökat stöd för politiskt våld och även en ökad vilja att engagera sig i det bland vanliga amerikaner, säger Cynthia Miller-Idriss vid American Universitys Polarization and Extremism Research and Innovation Lab, till tv-kanalen PBS.

Enligt henne måste alla fundera över hur de agerar i vardagen för att minska polariseringen.

– Varje gång du rättfärdigar den här typen av våld vet du aldrig vem som kommer att höra det, eller hur det bidrar till ett övergripande klimat där våld ses som en lösning.