Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Norge ökar stödet till Unrwa

TT-NTB

Publicerad 2024-07-12

Israeliska soldater utanför Unrwas huvudkontor i Gaza i februari. Militären hittade då tunnlar under byggnaden som Hamas misstänks ha använt sig av.

Norge ökar sitt stöd till FN:s Palestinaorgan Unrwa med 100 miljoner norska kronor. Därmed är det norska bidraget till organisationen i år 475 miljoner kronor.

Utvecklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) säger i ett pressmeddelande att ”Unrwa är ryggraden för all humanitär hjälp i Gaza”.

Den senaste veckan har det kommit flera uppgifter om attacker mot skolor i Gaza som tillhör Unrwa. Den israeliska militären hävdar att Hamas använder sig av skolorna.

Det norska stödet presenteras samma dag som FN håller en givarkonferens för Unrwa.

– Låt mig vara tydlig, det finns inga alternativ till Unrwa. Min vädjan till er alla är: Skydda Unrwa, deras anställda och deras mandat, sade FN:s generalsekreterare António Guterres där.

Den svenska regeringen betalade i slutet av juni ut 100 miljoner kronor till Unrwa. I år ska Sverige skicka totalt 400 miljoner till organisationen.

Sverige och många andra länder stoppade i slutet av 2023 bistånd till Unrwa efter anklagelser om att anställda deltagit i terrorattackerna mot Israel den 7 oktober.