Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Sudan: En av världens värsta humanitära kriser

Publicerad 2024-06-20

Bilden är från ett flyktingläger i grannlandet Tchads östra delar, dit många sudaneser har flytt. Arkivbild.

Det pågående kriget i Sudan har orsakat en av de värsta humanitära kriserna i världen på årtionden, enligt organisationen Läkare utan gränser (MSF).

Varningar kommer även från FN:s flyktingorgan UNHCR, som uppger att risken för svält har stigit i landet.

Lidandet i landet är på extrema nivåer och behovet av hjälp växer hela tiden, säger Christos Christou, läkare och internationell ordförande för Läkare utan gränser (MSF).

– Ändå är det humanitära svaret djupt otillräckligt, säger han i ett videoklipp på X.

Striderna i Sudan bröt ut 2023 när de tidigare samarbetsparterna inom armén och RSF började att strida mot varandra. Det har lett till att tiotusentals människor dödats och över tio miljoner har tvingats på flykt, enligt FN.

Båda sidor i kriget har anklagats för krigsbrott, bland annat för att avsiktligt ha riktat in sig på civila och att ha blockerat humanitärt stöd.

Att tillgången till humanitärt stöd är ”otillräcklig” ökar risken för svält i Sudan, enligt UNHCR-chefen Filippo Grandi.

Världen behöver fortsätta arbeta för tillgången till stöd, för ”annars riskerar vi att få ytterligare tvångsförflyttningar, och ännu värre, vi riskerar att se människor dö av hunger”, säger han.

– Jag är väldigt oroad för i början hoppades jag, så som många sudaneser gjorde, att det här skulle vara en kortlivad konflikt.

Grandi meddelar också att man de senaste veckorna sett en liten förbättring, men att mycket mer behöver göras för att förbättra tillgången av nödhjälp för människor i Sudan.