Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nationellt center föreslås utreda självmord

TT

Publicerad 2024-09-30 21.37

Företrädare för Suicidanalysutredningen föreslår inrättandet av ett nationellt center för suicidutredningar. Arkivbild.

Ett nationellt center som utreder självmord, inte minst bland barn. Det föreslår företrädare för Suicidanalysutredningen på DN Debatt.

Större satsningar på förebyggande insatser har inte minskat antalet självmord. Årligen väljer över 1 200 personer att avsluta sina liv, men bara var tionde suicid utreds – och då främst inom psykiatrin.

”Detta trots att det kan finnas andra bakomliggande förklaringar än psykiatriska tillstånd, såsom till exempel traumatiska livshändelser eller ekonomisk utsatthet”, skriver man.

Debattörerna, som av regeringen har fått uppdraget att utreda hur tillvaratagna erfarenheter kan leda till bättre prevention, föreslår inrättandet av ett center för nationella suicidutredningar.

Centret föreslås inrättas sommaren 2026 och sortera under Folkhälsomyndigheten. Uppdraget ska vara att systematiskt analysera självmord och forskning för att ta fram underlag för suicidpreventiva åtgärder inom olika samhällsområden.

Vidare föreslås att centret ska utreda alla fall där ett barn tar sitt liv.

”Att på nationell nivå utreda alla suicid bland barn skickar också en viktig signal om att samhället måste göra mer för att förstå när och hur vi kan göra skillnad”, skriver man.

Följ ämnen i artikeln