Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Hissbolag anmäls efter dödsolycka

TT

Publicerad 2024-05-29

Polisens kriminaltekniker vid olycksplatsen i Ursvik i Sundbyberg i december.

Hissbolaget ABC Bygghissar anmäls av Arbetsmiljöverket efter hissolyckan i Sundbyberg där fem byggjobbare omkom. Det rapporterar Byggnadsarbetaren.

– Vi har bedömt att ett av företagen brutit mot arbetsmiljölagen och föreskrifterna på ett sådant sätt att olyckan inträffade och fem personer avled, säger Lennart Adérn, jurist på Arbetsmiljöverket till tidningen.

Det var den 11 december förra året som en bygghiss rasade vid en arbetsplats i Sundbyberg norr om Stockholm. Fem personer omkom i olyckan.

Händelsen skapade en debatt både kring säkerheten på landets byggarbetsplatser men också kring hur många led av underleverantörer ett ansvarigt byggbolag kan ha.

Byggnadsarbetaren skriver att Arbetsmiljöverket bedömer ABC Bygghissar som skyddsansvarig på bygget i egenskap av arbetsgivare. Företaget anses också ansvarigt i egenskap av upplåtare av hissen.

”Arbetsmiljöverket bedömer att olyckan inte hade ägt rum om ABC hissar hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna i den här skrivelsen”, skriver verket i anmälan, enligt Byggnadsarbetaren.